Personalitatea de tip A și afecțiunile la care este predispusă.

Simți o dorință intensă de a reuși? Ești adesea nerăbdător, iritabil sau furios? Simți că trebuie să faci cât mai multe în cel mai scurt timp?

Toate aceste trăsături sunt semne ale unei personalități de tip A. Există unele dovezi că o personalitate atât de stresantă ți-ar putea afecta sănătatea.

Într-un studiu din 1959, Meyer Friedman și Ray Rosenman, ambii medici cardiology, au comparat factorii de risc cardiac la mai multe grupuri de bărbați. Fiecare grup a inclus bărbați cu un tip de personalitate diferit. Friedman a numit bărbații cu o personalitate intensă „tip A”. El a numit bărbații cu trăsături opuse „tip B”.

Barbatii de tip A aveau niveluri mult mai ridicate de colesterol . Erau, de asemenea, mai susceptibili de a avea boală coronariană decât bărbații mai relaxați.

De la lansarea acestui studiu, alți cercetători au găsit legături între personalitatea de tip A și bolile de inimă . Tipul de personalitate ar putea juca un rol și în alte boli legate de stres . Dar nu-ți face griji. Nu toate efectele acestei personalități conduse sunt negative.

Personalitate de tip A, stres și alte riscuri pentru sănătate

De-a lungul anilor, studiile au descoperit și legături între personalitatea de tip A și alte boli.

  • Printre bărbații cu boală pulmonară obstructivă cronică ( BPOC ), cei care au o personalitate de tip A fac mai multe infecții și au dificultăți de respirație mai severe decât alții. Stresul și anxietatea crescute îi pot determina să respire mai greu și mai repede. Asta le-ar putea face căile respiratorii să se îngusteze. Ei își asumă mai multe riscuri cu sănătatea, ceea ce ar putea explica infecțiile.
  • Persoanele cu personalități de tip A pot avea, de asemenea, mai multe șanse de a face o boală numită retinopatie seroasă centrală sau CSR. CSR este o boală a ochilor care determină acumularea de lichid sub retină. Acest lucru poate duce la vedere încețoșată și distorsionată. Stresul declanșează eliberarea hormonului cortizol. Acest lucru poate duce la scurgerea lichidului din vasele de sânge în retină.

Beneficiile de a avea o personalitate de tip A

A avea o personalitate de tip A nu este deloc rău pentru sănătatea ta.

  • În primul rând, te-ar putea face să fii în fruntea proiecțiilor tale.
  • Într-un studiu, femeile cu personalitate de tip A au avut cu 46% mai multe șanse de a face mamografii decât cele cu alte tipuri de personalitate.

Tipul A poate avea, de asemenea, mai multă grijă de ei înșiși. Acest lucru ar putea duce la rezultate mai bune pentru sănătate.

  • Studiile arată că persoanele de tip A sunt mai puțin probabil să moară devreme din cauza diabetului .
  • Femeile de tip A aflate la menopauză au mai multe schimbări de dispoziție și alte simptome emoționale. Dar, sunt, de asemenea, mai probabil să ia terapie hormonală pentru a trata aceste simptome.