Terapia prin râs – Yoga laughter.

Râsul nu numai că oferă un antrenament la scară largă pentru mușchii tăi, ci dezlănțuie o val de endorfine care distrug stresul. Mai mult decât atât, corpul tău nu poate distinge între râsul real și cel fals – orice chicot va fi de folos.

Ce este?

Când râzi este o modalitate excelentă de a combate efectele fizice ale stresului. Când râdem, corpul nostru se relaxează și endorfinele (calmante naturale) sunt eliberate în fluxul sanguin.

Scopul unui terapeut de râs este să te ajute să râzi mai ușor. Terapia este disponibilă în sesiuni de grup sau individuale – acestea încep cu o încălzire urmată de o serie de activități menite să te facă să chicoti. Râsul nu vine ușor pentru toată lumea, dar, din fericire, corpul nu poate face distincția între râsul real și cel fals. Deci falsificarea are același efect benefic.

Există vreo dovadă?

Dr. Lee Berk de la Centrul Medical al Universității Loma, California, a efectuat cercetări în terapia prin râs de la sfârșitul anilor 1970. În 1989, Berk a studiat efectele râsului la 10 bărbați sănătoși. Cinci subiecți experimentali au vizionat o comedie de o oră, în timp ce cinci subiecți de control nu. Probele de sânge prelevate de la cei 10 subiecți au arătat că cortizolul (hormonul pe care corpul nostru îl eliberează atunci când este sub stres) la subiecții experimentali a scăzut mai rapid în comparație cu grupul de control. Cercetările lui Berk au arătat, de asemenea, că nivelul de celule natural killer (un tip de celulă imunitară care atacă virusul și celulele tumorale) este crescut prin râs. Aceleași celule sunt suprimate dacă organismul suferă un stres constant pe termen lung.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au mai calculat că doar 20 de secunde de râs ar putea fi la fel de bune pentru plămâni precum trei minute petrecute pe un aparat de vâsle.

De unde vine?

Efectele terapeutice ale râsului au fost studiate clinic încă din anii ’70, dar doctorul Madan Kataria – care a dezvoltat yoga în râs în Mumbai – este creditat că a adus terapia prin râs în curentul principal. Kataria a înființat primul club de râs în 1995. Acum există peste 5.000 de cluburi de râs în întreaga lume.

Cine o poate face?

Terapia prin râs este potrivită pentru toată lumea, deși majoritatea terapeuților lucrează în domeniul sănătății sau la locul de muncă, unde râsul este folosit ca mijloc de a ameliora stresul.

Se crede că grupurile de vârstnici, tinerii aflați în îngrijire și pacienții cu sănătate mintală beneficiază în special de terapia prin râs. Dacă sunteți indecis, amintiți-vă: copiii râd de aproximativ 400 de ori pe zi, în timp ce adulții reușesc 15 mizerabil.

La ce rezultate mă pot aștepta?

O sesiune de terapie prin râs te poate face să te simți exaltat și epuizat în egală măsură. Tonusul muscular și funcțiile cardiovasculare pot fi îmbunătățite, iar nivelul de oxigen din sânge poate fi crescut.

Pe termen lung, terapia prin râs ne învață că nu trebuie doar să râdem când suntem fericiți. Râsul în fața furiei, stresului sau anxietății – chiar dacă este un râs forțat – poate de fapt să-ți ridice starea de spirit. Și este infecțios, așa că te poți aștepta să-i vezi pe cei din jur beneficiind și de un chicot bun.

Contraindicatii

Terapia prin râs este destul de viguroasă și te poate lăsa să te simți ușoară, mai ales dacă râzi întins. Consultați un medic înainte de a participa dacă ați suferit recent o intervenție chirurgicală, dacă suferiți de glaucom, hernii, hemoroizi sau dacă sunteți gravidă.