Albirea prematură a părului. Cauză emoțională?

Este normal ca culoarea părului să se schimbe, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Dar părul alb poate apărea aproape în orice moment al vieții. Chiar și adolescenții și persoanele în vârstă de 20 de ani pot observa șuvițe de păr alb.

Deficiențe de vitamine

Parul alb și gri poate începe să crească la orice vârstă și poate fi cauzat de o serie de factori diferiți.

Orice deficiență de vitamina B-6, B-12, biotină , vitamina D sau vitamina E poate contribui la albirea prematură.

Diferite studii de deficiență privind vitamina D-3, vitamina B-12 și cuprul și legătura lor cu părul gri. Descoperă că deficiențele nutriționale afectează pigmentarea , sugerând că culoarea poate reveni odată cu suplimentarea cu vitamine.

S-a constatat că niveluri scăzute de feritină seric, care stochează fier în organism, vitamina B-12 și colesterolul bun HDL-C au fost frecvente la participanții cu albire prematură a părului.

Genetica

Încărunțirea prematură a părului unei persoane este în mare măsură legată de genetică.

Rasa și etnia joacă, de asemenea, roluri. Încănușarea prematură la persoanele albe poate începe încă de la 20 de ani, în timp ce o persoană poate avea până la 25 de ani în rândul asiaticilor și 30 de ani în populațiile afro-americane, potrivit aceluiași studiu din 2013 .

Stresul oxidativ

În timp ce îngrijirea este în mare parte genetică, stresul oxidativ din organism poate juca un rol atunci când procesul are loc prematur.

Stresul oxidativ provoacă dezechilibre atunci când antioxidanții nu sunt suficienți pentru a contracara efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile care dăunează celulelor, contribuind la îmbătrânire și boli.

Prea mult stres oxidativ poate promova dezvoltarea bolilor, inclusiv afecțiunii cu pigmentul pielii, vitiligo . De asemenea, vitiligo poate albi părul din cauza morții celulelor melaninei sau a pierderii funcției celulare.

Anumite afectiuni medicale

Unele afecțiuni medicale, inclusiv bolile autoimune, pot crește riscul unei persoane de a înruși precoce. De fapt, cercetările publicate în 2008 au arătat o legătură între anomaliile părului și disfuncția tiroidiană .

Părul alb este, de asemenea, comun în alopecia areata , o afecțiune autoimună a pielii care provoacă căderea părului pe scalp, față și alte părți ale corpului. Când părul crește înapoi, tinde să fi alb din cauza deficitului de melanina .

Factori de stres din viața reală

Se crede că stresul poate duce la albirea prematură a părului. Cu toate acestea, studiile nu au demonstrat în mod concludent acest lucru.

Există studii de cercetare contradictorii asupra stresului din viața reală, cum ar fi cel cauzat de vătămare, care duce la înrudirea prematură.

Un studiu a constat că celulele responsabile de culoarea părului pot fi epuizate atunci când organismul este supus stresului.

Alte studii indică faptul că, deși stresul poate juca un rol, este doar o mică parte dintr-o imagine mai mare în care contribuie boala și alți factori.

Vopsele de păr și produse chimice pentru păr

Vopselele chimice pentru păr și produsele pentru păr, chiar și șampoanele, pot contribui la albirea prematură a părului. Multe dintre aceste produse conțin ingrediente nocive care scad melanina.

Peroxidul de hidrogen, care se găsește în multe vopsele de păr, este una dintre aceste substanțe chimice dăunătoare. Utilizarea excesivă a produselor care decolorează părul va face, în cele din urmă, să devină alb.