Corelația dintre hipotiroidism și colesterol.

De ce este colesterolul periculos?

Probabil că medicul dumneavoastră v-a avertizat cu privire la colesterol, substanța grasă și ceară care circulă în sânge. Prea mult din tipul greșit de colesterol vă poate înfunda arterele și vă poate expune riscului de boli de inimă.

Nivelurile ridicate de colesterol pot proveni din dieta ta, mai ales dacă consumi alimente bogate în grăsimi saturate, cum ar fi carnea roșie și untul. Uneori, însă, glanda tiroidă poate fi de vină. Prea mult sau prea puțin hormon tiroidian poate face ca nivelul colesterolului să crească sau să scadă.

Iată o privire asupra modului în care tiroida ta afectează colesterolul.

Tiroidita subactivă.

Tiroida poate produce prea puțini sau prea mulți hormoni uneori.

O afecțiune în care tiroida este subactivă se numește hipotiroidism . Când tiroida este subactivă, întregul corp simte că încetinește. Deveniți obosit, lent, rece și dureros.

Este posibil să aveți o tiroidă subactivă dacă aveți următoarele afecțiuni:

  • Tiroidita Hashimoto , o boală autoimună în care organismul atacă și distruge glanda tiroidă
  • inflamație tiroidiană (tiroidită)

Alți factori care pot duce la o tiroida hipoactivă includ:

  • îndepărtarea totală sau parțială a unei tiroide hiperactive
  • radiații pentru cancer sau o tiroidă hiperactivă
  • anumite medicamente, cum ar fi litiu, interferon alfa și interleukina 2
  • afectarea glandei pituitare de la o tumoare, radiații sau intervenții chirurgicale

Mecanismul de producere al problemelor.

Corpul tău are nevoie de hormoni tiroidieni pentru a produce colesterol și pentru a scăpa de colesterolul de care nu are nevoie. Când nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut (hipotiroidism), corpul tău nu descompune și nu elimină colesterolul LDL la fel de eficient ca de obicei. Colesterolul LDL se poate acumula apoi în sânge.

Nivelurile hormonilor tiroidieni nu trebuie să fie foarte scăzute pentru a crește colesterolul. Chiar și persoanele cu niveluri tiroidiene ușor scăzute, numite hipotiroidism subclinic, pot avea colesterol LDL mai mare decât normal. Un studiu din 2012 a constatat că numai nivelurile ridicate de TSH pot crește direct nivelul colesterolului, chiar dacă nivelul hormonilor tiroidieni nu este scăzut.

Hipertiroidismul are efectul opus asupra colesterolului. Determină scăderea nivelului de colesterol la niveluri anormal de scăzute.

Simptome.

Este posibil să aveți o glanda tiroidă subactivă dacă observați aceste simptome:

Investigații uzuale.

Dacă aveți simptome ale unei probleme cu tiroida și nivelul colesterolului este ridicat sau scăzut, consultați-vă medicul. Veți face teste de sânge pentru a vă măsura nivelul de TSH și nivelul unui hormon tiroidian numit tiroxină. Aceste teste vă vor ajuta medicul să afle dacă tiroida dumneavoastră este hiperactivă sau subactivă.

Luarea medicamentului de înlocuire a hormonilor tiroidieni levotiroxină (Levothroid, Synthroid) pentru a trata o tiroida subactivă poate ajuta, de asemenea, să scadă nivelul colesterolului.

Când nivelul de hormoni tiroidieni este doar puțin scăzut, este posibil să nu aveți nevoie de înlocuirea hormonilor tiroidieni. În schimb, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o statină sau un alt medicament care scădea colesterolul.