Imagistica prin rezonantă magnetică nucleară, de cea mai înaltă performanță

Din dotarea centrului Scanexpert Galați fac parte un aparat de rezonanță magnetică nucleară(RMN), un computer tomograf(CT), un mamograf si un ecograf.

Scanarea RMN caracterizează cu succes toate organele corpului omenesc, fiind o metodă determinantă în depistarea afecțiunilor sistemului musculo-scheletal, circulator, nervos, respirator și genital.

Spectroscopia – RM

Tracturile nervoase centrale, nervii și plexurile sunt reconstruite la o fidelitate înaltă, prin intermediul cantității de semnal care se răsfrânge în calitatea de excepție a imaginilor. Imaginile de tip spectroscopie RM fac posibilă descrierea anatomică a compoziției chimice tisulare de interes, din encefal sau prostată. Studiul imagistic al creierului și al măduvei spinării se traduce prin evaluarea și vizualizarea amănunțită a structurilor cerebrale, si prin detectarea zonelor de activitate neuronală. Atunci când discutăm despre un diagnostic de grad histologic prebiopsie, soft-ul integrat este capabil să se orienteze către locul ideal de biopsiat, în vederea eșantionului tisular cel mai concludent pentru diagnostic. În suspiciunea de cancer mamar, se remarcă precizia superioară în detectarea unor leziuni neoplazice, realizând o paralelă cu mamografia sau ecografia sânului.

Astfel, spectroscopia RM prezintă indicații in patologia neurologică(tumori cerebrale, scleroză multiplă, accidente ischemice, abcese cerebrale, Alzheimer, epilepsie, scleroză meziană, suferinte cerebrale difuze, maladii metabolice), dar și în patologia prostatei(diagnostic de cancer, supraveghere sub tratament).

Tractografia.

Tractografia RMN reprezintă o investigație valoroasă pentru neurochirurgi. Acest tip modern și revoluționar de investigație RMN evaluează in vivo orientarea si integritatea tracturilor de substanță albă la nivelul creierului.

Generarea hărților 3D ale cailor nervoase din substanță albă cerebrală este un factor decisiv în rezolvarea problemelor neurologice. Astfel, transpuse în imagini, tracturile urmează sa fie studiate de specialist în vederea stabilirii diagnosticului.

Tractografia joacă un rol esențial în depistarea precoce și monitorizarea unei game largi de afecțiuni neurologice precum demența, epilepsia, malformații vasculare și cerebrale, accident vascular cerebral. Prin această procedură se minimalizează lezarea țesutului cerebral sănătos în cazurile operatorii.

Cu ajutorul tractografiei este posibilă depistarea precoce și monitorizarea mai multor afecțiuni neurologice precum:

  • accident vascular cerebral
  • traume
  • tumori
  • scleroză multiplă ori scleroză laterală amiotrafică
  • dementă
  • schizofrenie, malformații cerebrale
  • epilepsie
  • malformații vasculare

RMN mamar

RMN sân reprezintă o investigație  complementară ecografiei mamare și mamografiei, toate acestea ajungând la obținerea unui diagnostic cât mai fidel. Există și forme de cancer care nu au impresie pe imagistica ecografică sau pe cea mamografică, iar aici intervine sensibilitatea RMN-ului, de peste 98%.