Smoothie – băutura oricărui anotimp.

– Prof. dr. ing. Anca-Ioana Nicolau și Prof. dr. ing. Daniela Borda

Un smoothie este o bautură facută din piureu de fructe sau legume în amestec cu suc de fructe sau lapte, iaurt, inghetată sau brănză de vaci.

Pentru a obtine un smoothie pot fi adaugate si alte ingrediente, cum ar fi inlocuitori de lapte, gheata pisată, zer, praf, concentrat proteic. Băutura este extrem de versatilă, motiv pentru care poate fi preparată cu fructe sau legume de sezon, ceea ce nu ii limitează prepararea la un singur anotimp, desi, ca urmare a capacității bune de hidratare asigurate de aceasta și a sezonalității fructelor, vara rămâne anotimpul in care consumul acestui tip de bautura se găseste la apogeu.

Smoothie reprezintă o variantă de băutura satisfăcătoare pentru consumul zilnic de fructe si legume in cantitățile recomandate de nutritionisti.

Rolul protector al fructelor si legumelor impotriva celor mai răspândite boli ale civilizației precu, diabetul, obezitatea, hipertensiunea sau boala coronariana a fost descrisă in multe studii, iar recomandarea generala a OMS este creșterea consumul de fructe si legume proaspete. Efectul lor benefic se bazează pe compoziția bogată în vitamine, minerale, fibre alimentare, polifenoli și alti compusi specifici plantelor. De exemplu, carotenoizi pot preveni stresul oxidativ, cauzat de speciile reactive de oxigen, care daunează membranelor celulare sau ADN-ului, polifenolii au si ei un efect impotriva radicalilor liberi si rol antiinflamator, in timp ce fibrele alimentare au un impact semnificativ asupra microbiomului intestinal iar consumul lor poate reduce riscul de apariție a cancerului de colon.

Valoarea nutritivă a unui smoothie depinde de ingredientele sale si de proportiile acestora. Multe smoothie-uri includ portii mari sau multiple de fructe si legume, care sunt recomandate dintr-o dietă sănătoasă si sunt menite sa fie chiar un inlocuitor al uneia dintre mesele zilei.

Cu toaten acestea, sucul de fructe care contine cantități mari de zahar poate crește aportul caloric si poate promova creșterea în greutate, daca frecvența de consum este ridicată.

Cum studiile arată că preparate obținute din fructe si legume. ca urmare a modului în care sunt manipulate în timpul preparării, cauzează 46% din toxiinfecțiile alimentare, pentru a consuma smoothie-uri în sigurantă, specialiștii Safe Consume* vă recomandă:

  • După achiziționare, transportați fructele si legumele în sacoșe separate, asigurându-vă ca acestea nu vin in contact cu produse din carne sau alte alimente neambalate.
  • Spălați-vă mainile timp de cel putin 20 secunde cu sapun si apă caldă inainte si după prepararea unui smoothie.
  • Îndepărtați prin tăiere toate zonele deteriorate ale fructelor si legumelor proaspete(zone strivite, îmbrunate sau vineții) și aruncați orice produs care este mucegăit.
  • Spălați bine toate fructele si legumele sub jet de apă inainte de a le tăia, inclusiv produse cultivate in grădinile proprii sau cumpărate direct de la fermieri sau de la un magazin alimentar sau de la piață. Nu este recomandată spălarea fructelor și legumelor cu săpun sau detergent.
  • Ajutați-vă la spălarea fructelor si legumelor ferme, cum ar fi pepenii si castraveții, de o perie curată. Chiar dacă intenționați să curățați coaja produselor inainte de a obtine piureul, spălați-le mai întâi sub jet de apă, astfel încât murdăria si bacteriile sa nu fie transferate de pe suprafață pe pulpă atunci când le curățați sau tăiați.
  • Dupa spălare, uscați produsele cu prosop curat de pânză sau de hârtie pentru a reduce si mai mult bacteriile care pot fi prezente pe suprafată.
  • Dacă folosiți legume crucifere – broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles, blanșați-le înainte de a le utiliza(scufundați-le în apă clocotită timp de aproximativ 10 secunde), deoarece bacteriile si murdăria se pot ascunde între frunze sau pe florete. Cei care se tem că blanșarea va reduce conținutul nutritiv al acestora trebuie să știe că impactul blanșării e minor pentru unii nutrienți, în timp ce altora le mărește biodisponibilitatea(crește capacitatea lor de absorbție în organism). În același timp, blanșarea poate reduce semnificativ prezența compușilor antinutritivi care sunt prezenți în aceste vegetale.

Respectând aceste reguli de siguranță alimentară si combinând întelept ingredientele vă puteți bucura de smothie-uri atât senzorial, cât și nutritiv.

*Proiect finanțat de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare Orizont 2020(grant nr. 727580), în care Facultatea de Știință și Inginerie Alimentară de la Universitatea Dunărea de Jos este parteneră.