Beneficiile șofranului.

Șofranul vă aduce beneficii sănătății în numeroase moduri, iar cercetările explorează mai multe despre acest minunat condiment. Studii recente afirmă că șofranul are multe proprietăți medicinale și prezintă activități farmacologiceEste cel mai scump condiment și o liră din acesta poate costa în jur de 500-5000 USD. 300 de tone de șofran sunt produse anual, iar Iranul produce 76% din acesta.

1. Poate reduce riscul de cancer

Șofranul este bogat în doi carotenoizi majori, și anume crocină și crocetină. Dovezile preclinice demonstrează că anumite carotenoide pot avea efecte antitumorale puternice .

Datele din literatură indică faptul că șofranul ar putea fi utilizat ca un potențial agent chimiopreventiv al cancerului. Chiar dacă unele dintre date par convingătoare, sunt necesare studii clinice mai bine concepute pe oameni pentru a stabili efectele anticancer ale șofranului .

Conform unui alt raport, deși mecanismul exact al efectelor anticancer ale șofranului este neclar, carotenoizii săi ar putea juca un rol . Sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a ajunge la o concluzie certă .

Șofranul și componentele sale au fost, de asemenea, sugerate ca candidați promițători pentru prevenirea cancerului. Crocin, unul dintre compușii săi, s-a dovedit a avea o potență ridicată ca agent chimioterapeutic.

2. Poate ajuta la combaterea inflamației și a artritei

Un studiu italian afirmă că crocetina din șofran promovează oxigenarea cerebrală la șobolani și acționează pozitiv în tratamentul artritei . Acest efect ar putea fi atribuit cel mai probabil activității sale antioxidante. Cu toate acestea, aceste rezultate au fost obținute doar in vitro sau pe animale de laborator și nu încă pe oameni .

S-a constatat, de asemenea, că extractele de petale din planta de șofran au activitate antiinflamatoare cronică. Acest efect ar putea fi atribuit prezenței flavonoidelor, taninurilor, alcaloizilor și saponinelor. Cu toate acestea, ceilalți constituenți chimici ai șofranului și mecanismele acestora nu au fost încă investigate .

3. Poate stimula sănătatea vederii

În studiile la șobolani, safranalul, un component al șofranului, a întârziat degenerarea retinei . Compusul ar putea reduce, de asemenea, pierderea de fotoreceptori de tije și conuri. Aceste proprietăți fac ca safranalul să fie potențial util pentru întârzierea degenerării retinei în patologiile retinei.

S-a constatat, de asemenea, că suplimentarea cu șofran induce o îmbunătățire semnificativă, pe termen mediu, a funcției retinei în cazul degenerescenței maculare asociate cu vârsta. Cu toate acestea, mai multe cercetări sunt justificate cu privire la suplimentarea cu șofran în practica clinică.

4. Poate ajuta la tratamentul insomniei

În studiile efectuate la șobolani, s-a descoperit că crocina din șofran stimulează somnul fără mișcări oculare rapide . Crocetina, celălalt carotenoid din șofran, ar putea crește, de asemenea, timpul total de somn non-REM cu până la 50%.

Alte studii clinice indică, de asemenea, că suplimentarea cu șofran ar putea ajuta la îmbunătățirea simptomelor depresiei la adulții care se confruntă cu tulburare depresivă majoră. Unul dintre simptome, conform cercetărilor, este insomnia. Cu toate acestea, sunt necesare urmăriri suplimentare pe termen lung înainte de a se putea face concluzii ferme în acest sens.

5. Poate promova sănătatea creierului

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale extractelor de șofran ar putea implica potențialul său terapeutic pentru diferite probleme ale sistemului nervos. Condimentul interacționează cu sistemele colinergic și dopaminergic, care pot avea efecte benefice în cazul Alzheimer sau Parkinson .

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe investigații pentru a avea o perspectivă detaliată a efectelor șofranului asupra sistemului nervos uman.

Unele dovezi acumulate sugerează, de asemenea, că crocina din șofran ar putea juca un rol în cunoaștere. La modelele animale, acest carotenoid din șofran ar putea atenua tulburările de memorie legate de Alzheimer, leziuni cerebrale și schizofrenie .

Cu toate acestea, eficacitatea potențială a șofranului în tulburările de memorie legate de leziuni cerebrale traumatice și ischemie cerebrală nu a fost încă investigată.

6. Poate promova sănătatea digestivă

Cele mai multe studii pe animale arată că șofranul prezintă efecte antioxidante, anticancerigene, antiinflamatorii și antihiperlipidemice în tratarea tulburărilor gastrointestinale. Cu toate acestea, eficacitatea condimentului în tratarea problemelor gastrointestinale umane nu a fost încă investigată și înțeleasă.

7. Poate vindeca rănile de arsuri

Un studiu la șobolan leagă posibilele proprietăți de vindecare a rănilor ale șofranului cu activitatea sa antioxidantă și antiinflamatoare . Șofranul ar putea crește semnificativ reepitelizarea rănilor de arsuri, în comparație cu rănile tratate cu cremă.