Creșteți elasticitatea vaselor de sânge cu vitamina D. Cum funcționează?

Vitamina D reduce nivelul de stres oxidativ în sistemul cardiovascular prin stimularea concentrațiilor de oxid nitric (NO), care crește fluxul sanguin și poate ajuta la protejarea vaselor de sânge de deteriorarea cauzată de afecțiunile care duc la boli de inimă.

Vitamina D3 este adesea numită „vitamina soarelui”, deoarece corpul nostru o procesează atunci când pielea noastră este expusă la lumina soarelui. Dar obținerea suficientă a vitaminei în acest fel este dificilă, în special pentru cei care trăiesc în părți ale lumii unde lunile din an sunt petrecute în interior. În plus, pericolele de a primi prea mult soare pot depăși beneficiile. Din aceste motive, suplimentele de vitamina D3 sunt printre puținele care au sens să ia în considerare adăugarea la un regim zilnic.

În general, vitamina D3 este asociată cu oasele. Cu toate acestea, în ultimii ani, în mediile clinice oamenii recunosc că mulți pacienți care au un infarct vor avea o deficiență de D3. Nu înseamnă că deficiența a provocat atacul de cord, dar a crescut riscul de atac de cord.

Unele studii au estimat că un miliard de oameni din întreaga lume au o deficiență de vitamina D, de toate etniile și grupele de vârstă.

Pe lângă sănătatea cardiovasculară, există unele dovezi care sugerează că deficiențele de vitamina D sunt legate de depresie (în special depresia sezonieră), în special în rândul adulților în vârstă .

În afară de a lua un supliment, este, de asemenea, posibil să creșteți aportul de vitamina D3 prin consumul mai multor pește gras (somonul sălbatic și sardinele sunt ambele alegeri bune), stridii și gălbenușuri de ou. Multe mărci de lapte sunt îmbogățite cu vitamina D (deși nu neapărat D3).

Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 600 UI pentru adulții cu vârsta între 19 și 70 de ani și de 800 UI pentru adulții de peste 70 de ani. Dacă acest nivel este suficient de mare pentru a contracara deficiența este un subiect de dezbatere. Nivelul superior tolerabil al aportului pentru adulții de 19 ani și pest este de 4000 UI, echivalentul a 100 mcg. Deoarece vitamina D este solubilă în grăsimi, spre deosebire de solubilă în apă, se poate acumula în sistem în timp, deci există riscul potențial de a exagera. Ca și în cazul tuturor suplimentelor, este o idee bună să consultați mai întâi medicul dumneavoastră.