Semne și cauze pentru deficiența de iod.

Deficiența de iod este o lipsă de iod în corpul unei persoane. Ai nevoie de cantitatea potrivită de iod pentru metabolismul tău și pentru funcționarea sănătoasă a glandei tiroide .

Deficitul de iod este cea mai frecventă cauză a bolii tiroidiene și, dacă este gravă, poate provoca leziuni permanente ale creierului și dizabilități intelectuale la bebeluși.

Iodul este un mineral care se găsește în mod natural în apa de mare și sol. Organismul are nevoie de iod pentru a produce hormoni tiroidieni în glanda tiroidă. Hormonul tiroidian influențează metabolismul și este esențial pentru dezvoltarea și funcționarea creierului, a nervilor și a oaselor.

Dacă copiii și bebelușii nenăscuți au prea puțin iod, pot apărea probleme cu dezvoltarea normală, inclusiv:

  • leziuni ale creierului
  • dizabilitate intelectuală, inclusiv cea mai gravă formă de cretinism
  • IQ scăzut
  • crestere impiedicata

La femei, deficitul de iod poate provoca:

  • probleme de fertilitate
  • probleme legate de sarcină, cum ar fi avortul spontan , nașterea mortii și leziuni cerebrale și nervoase ale fătului în curs de dezvoltare

Deficitul de iod poate duce și la hipotiroidism (tiroidă subactivă, unde există prea puțin hormon tiroidian). Acest lucru poate provoca simptome, inclusiv:

  • oboseală constantă
  • slabiciune musculara
  • creștere neașteptată în greutate
  • dificultăți de învățare și amintire
  • constipație
  • bătăi slabe, lente ale inimii
  • piele uscata
  • Pierderea parului
  • fata umflata
  • senzație de frig

Ce cauzează deficitul de iod?

Pentru a contracara lipsă de iod în solurile și hrana, iodul este pus în majoritatea sărurilor de masă (numită sare iodată). Din 2009, fortificarea obligatorie cu iod este utilizată în toate pâinile care nu sunt ecologice. Consumul de pâini ambalate oferă suficient iod pentru mulți oameni, dar nu suficient pentru femeile însărcinate și care alăptează.

Unii oameni nu primesc suficient iod, deoarece alimentele care îl conțin, cum ar fi fructele de mare, tind să fie mai scumpe. Consumul de pâine organică sau sare de specialitate înseamnă, de asemenea, că oamenii pierd iodul din dieta lor.

Deși oricine poate dezvolta deficit de iod, cei mai expuși riscului sunt:

  • femeile însărcinate
  • mamele care alăptează
  • fetuși (nenăscuți)
  • nou-născuți

Cum previi deficitul de iod?

Majoritatea oamenilor pot obține suficient iod din consumul de alimente bogate în iod, cum ar fi fructele de mare. Puteți folosi cantități mici de sare iodată și puteți mânca pâine ambalată pentru a crește cantitatea de iod din dieta dumneavoastră.

Consiliul Național de Sănătate și Cercetare Medicală recomandă ca toate femeile care intenționează să rămână însărcinate, sunt însărcinate sau alăptează să ia un supliment de iod de 150 de micrograme pe zi. Discutați cu medicul dumneavoastră despre asta.

Luarea prea mult iod poate provoca și probleme cu tiroida , așa că nu depășiți doza recomandată de suplimente.