Cauze ale absorbției scăzute ale vitaminelor B.

Cauzele deficitului de vitamina B12

Anemia pernicioasă

Anemia pernicioasă este cea mai frecventă cauză a deficitului de vitamina B12.

Anemia pernicioasă este o afecțiune autoimună care vă afectează stomacul.

O afecțiune autoimună înseamnă că sistemul tău imunitar, sistemul natural de apărare al organismului care protejează împotriva bolilor și infecțiilor, atacă celulele sănătoase ale corpului tău.

Vitamina B12 este combinată cu o proteină numită factor intrinsec din stomac. Acest amestec de vitamina B12 și factor intrinsec este apoi absorbit în organism într-o parte a intestinului numită ileonul distal.

Anemia pernicioasă determină sistemul imunitar să atace celulele din stomac care produc factorul intrinsec, ceea ce înseamnă că organismul nu este capabil să absoarbă vitamina B12.

Cauza exactă a anemiei pernicioase este necunoscută, dar este mai frecventă la femeile în jurul vârstei de 60 de ani, la persoanele cu antecedente familiale de afecțiune și la cele cu o altă afecțiune autoimună, cum ar fi  boala Addison sau  vitiligo .

Dietă

Unii oameni pot dezvolta o deficiență de vitamina B12 ca urmare a lipsei de vitamina B12 din dieta lor.

O dietă care include carne, pește și produse lactate oferă de obicei suficientă vitamina B12, dar persoanele care nu consumă în mod regulat aceste alimente pot deveni deficitare.

Persoanele care urmează o dietă vegană și nu iau suplimente de vitamina B12 sau mănâncă alimente îmbogățite cu vitamina B12 sunt, de asemenea, expuse riscului.

Depozitele de vitamina B12 din organism pot dura în jur de 2 până la 4 ani fără a fi completate, așa că poate dura mult timp până când orice problemă se dezvoltă după o schimbare a dietei.

Condiții care afectează stomacul

Unele afecțiuni ale stomacului sau operații la stomac pot împiedica absorbția suficientă a vitaminei B12.

De exemplu, o  gastrectomie , o procedură chirurgicală în care o parte din stomac este îndepărtată, crește riscul de a dezvolta o deficiență de vitamina B12.

Condiții care afectează intestinele

Unele afecțiuni care vă afectează intestinele vă pot împiedica, de asemenea, să absorbiți cantitatea necesară de vitamina B12.

De exemplu, boala Crohn , o afecțiune pe termen lung care provoacă inflamarea mucoasei sistemului digestiv, poate însemna uneori că organismul dumneavoastră nu primește suficientă vitamina B12.

Medicamente

Unele tipuri de medicamente pot duce la o reducere a cantității de vitamina B12 din organism.

De exemplu, inhibitorii pompei de protoni (IPP), un medicament folosit uneori pentru a trata indigestia , pot agrava deficitul de vitamina B12.

IPP inhibă producția de acid gastric, care este necesar pentru a elibera vitamina B12 din alimentele pe care le consumați.

Medicul dumneavoastră de familie va fi la curent cu medicamentele care vă pot afecta nivelul de vitamina B12 și vă va monitoriza dacă este necesar.

Deficit funcțional de vitamina B12

Unii oameni se pot confrunta cu probleme legate de o deficiență de vitamina B12, în ciuda faptului că par să aibă niveluri normale de vitamina B12 în sânge.

Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a unei probleme cunoscute sub numele de deficit funcțional de vitamina B12, în care există o problemă cu proteinele care ajută la transportul vitaminei B12 între celule.