Preeclamsia. Află tot ce trebuie să știi despre ea

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia este o afecțiune gravă a tensiunii arteriale care se dezvoltă în timpul sarcinii. Persoanele cu preeclampsie au adesea hipertensiune arterială (hipertensiune) și niveluri ridicate de proteine ​​în urină (proteinurie). Preeclampsia se dezvoltă de obicei după a 20-a săptămână de sarcină. De asemenea, poate afecta alte organe din organism și poate fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru fătul ei în curs de dezvoltare (bebeluşul nenăscut). Din cauza acestor riscuri, preeclampsia trebuie tratată de un furnizor de asistență medicală.

Ce se întâmplă când ai preeclampsie?

Când aveți preeclampsie, tensiunea arterială este crescută (mai mare de 140/90 mmHg) și este posibil să aveți niveluri ridicate de proteine ​​în urină. Preeclampsia pune stres asupra inimii și altor organe și poate provoca complicații grave. De asemenea, poate afecta alimentarea cu sânge a placentei, poate afecta funcționarea ficatului și rinichilor sau poate provoca acumularea de lichid în plămâni. Proteina din urină este un semn de disfuncție renală.

Cât de frecventă este preeclampsia?

Preeclampsia este o afecțiune unică a sarcinii, care complică până la 8% din toate nașterile din întreaga lume. În Statele Unite, este cauza a aproximativ 15% din nașterile premature (nașterea înainte de 37 de săptămâni de sarcină).

Cine face preeclampsie?

Preeclampsia poate fi mai frecventă la mamele care se află la prima sarcină. Furnizorii de asistență medicală nu sunt pe deplin siguri de ce unii oameni dezvoltă preeclampsie. Unii factori care vă pot expune la un risc mai mare sunt:

  • Antecedente de hipertensiune arterială , boli de rinichi sau diabet .
  • Multiparitate.
  • Istoric familial de preeclampsie.
  • Condiții autoimune precum lupusul .
  • Obezitatea.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Care sunt simptomele?

Multe persoane cu preeclampsie nu au niciun simptom. Pentru cei care o fac, unele dintre primele semne ale preeclampsiei sunt hipertensiunea arterială, proteinele în urină și reținerea apei (acest lucru poate provoca creșterea în greutate și umflarea).

Alte semne de preeclampsie includ:

  • Dureri de cap .
  • Vedere încețoșată sau sensibilitate la lumină.
  • Pete întunecate care apar în vederea dvs.
  • Dureri abdominale pe partea dreaptă.
  • Umflarea mâinilor și a feței ( edem ).
  • Dificultăți de respirație.

Este esențial să împărtășiți toate simptomele sarcinii cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală. Mulți oameni nu știu că au preeclampsie până când tensiunea arterială și urina nu sunt verificate la o programare prenatală.

Preeclampsia severă poate include simptome precum:

  • Urgență hipertensivă (tensiunea arterială este de 160/110 mmHg sau mai mare).
  • Scăderea funcției renale sau hepatice.
  • Lichid în plămâni.
  • Niveluri scăzute ale trombocitelor ( trombocitopenie ).
  • Scăderea producției de urină

Dacă preeclampsia dumneavoastră este severă, este posibil să fiți internată la spital pentru o observare mai atentă sau trebuie să vă nașteți copilul cât mai curând posibil. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate oferi medicamente pentru hipertensiune arterială sau pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte înainte de naștere.

Ce cauzează preeclampsia?

Nimeni nu este complet sigur. Se crede că preeclampsia provine dintr-o problemă cu sănătatea placentei (organul care se dezvoltă în uter în timpul sarcinii și este responsabil pentru furnizarea de oxigen și nutrienți fătului). Aportul de sânge către placentă poate fi scăzut în preeclampsie, iar acest lucru poate duce la probleme atât cu tine, cât și cu fătul.

Stresul cauzează preeclampsie?

În timp ce stresul poate afecta tensiunea arterială, stresul nu este una dintre cauzele directe ale preeclampsiei. Deși un anumit stres este inevitabil în timpul sarcinii, evitarea situațiilor de stres ridicat sau învățarea să-ți gestionezi stresul este o idee bună.

În ce săptămână de sarcină începe preeclampsia?

Preeclampsia apare de obicei după 20 de săptămâni de sarcină, dar poate apărea mai devreme. Majoritatea preeclampsiei apare la termen sau aproape (37 de săptămâni de gestație). Preeclampsia poate apărea și după naștere (preeclampsie postpartum), care apare de obicei între primele zile până la o săptămână după naștere. În cazuri rare, începe la câteva săptămâni după naștere.