Cât de periculos este vaping-ul?

În timp ce folosirea țigărilor electronice (“vaping”) poate fi mai sănătoasă decât fumatul țigărilor tradiționale, utilizatorii se confruntă în continuare cu riscuri pentru sănătate. Datorită creșterii destul de recente a popularității, din păcate, multe dintre efectele pe termen lung ale vapingului asupra sănătății nu au fost încă diagnosticate și studiate.

Cancer pulmonar și probleme respiratorii

Deoarece inhalați nicotină sau tetrahidrocannabinol (THC) prin intermediul țigărilor electronice, principalul risc asociat consumului se referă la plămâni. Uleiurile de vaporizare constau dintr-o serie de substanțe chimice și metale care pot fi dăunătoare plămânilor, inclusiv: nichel, staniu, plumb, arome precum diacetil și alte particule ultrafine.

Este posibil să aveți probleme cu respirația, să aveți tuse excesivă, dureri în piept, greață, oboseală, vărsături și chiar febră din cauza utilizării excesive a țigărilor electronice. În cazuri mai severe sau prin utilizarea continuă, este posibil să fie nevoie chiar să fiți spitalizat.

O tendință comună în cazurile EVALI raportate la Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a fost prezența acetatului de vitamina E găsit în multe produse de vaping care conțin THC. Acetatul de vitamina E este o substanță asemănătoare mierii, utilizată ca aditiv în aceste produse, care atunci când este inhalată se poate lipi de plămâni, ducând la răni și boli.

Unele dintre substanțele găsite în țigările electronice au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de cancer. Efectele nocive ale nicotinei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, sunt bine stabilite. Pe termen scurt, nicotina poate provoca probleme de somn și neliniște, precum și alte simptome precum greață, vărsături și răni la nivelul gurii și ale limbii. Pe termen lung, nicotina – indiferent dacă inhalați printr-o țigară electronică sau printr-o țigară obișnuită – provoacă cancer.

Leziuni ale creierului

Indiferent dacă provine dintr-o țigară tradițională sau dintr-o țigară electronică/vape, nicotina este o substanță nocivă, mai ales pentru adolescenți. Utilizarea acestuia poate fi dăunătoare părților creierului care controlează starea de spirit, învățarea, atenția și controlul impulsurilor. Nicotina afectează negativ modul în care se formează sinapsele – conexiunile dintre celulele creierului. Multe dispozitive produc și vapori care conțin plumb, care pot provoca leziuni ale creierului.

Leziunile celulelor stem diminuează capacitatea creierului de a repara daune pentru restul vieții unei persoane. Vapingul poate, în acest mod, să conducă la o accelerare a procesului de îmbătrânire și să facă creierul mai susceptibil la boli neurodegenerative.

Boala gurii/gingiilor

Gura ta poate fi un indicator principal al bunăstării generale a corpului tău. Când distrugi bacteriile și țesuturile sănătoase din cavitatea bucală, pur și simplu nu este o modalitate grozavă de a avea grijă de tine. Nicotina poate reduce fluxul de sânge și nutriția către gingii, care au nevoie de acești nutrienți pentru a rămâne sănătoase. Țesuturile gingivale sănătoase deteriorate pot duce la o mulțime de probleme orale.