Riscurile deficientei de zinc.

Organismul are nevoie de o varietate de vitamine și minerale pentru a funcționa optim. Un mineral esențial este zincul, care se găsește în cantități mici în alimente.

Deși organismul nu necesită cantități mari de zinc, este posibil ca o persoană să aibă deficit de zinc.

Dacă organismul nu are zincul de care are nevoie, o persoană ar putea prezenta simptome asociate cu deficiența de zinc.

Zincul susține funcția celulară, ajutând aproximativ 100 de enzime – molecule care fac reacțiile chimice să aibă loc – să își îndeplinească sarcinile.

Zincul joacă roluri suplimentare în organism, inclusiv:

  • stimularea funcției imunitare
  • ajutând celulele să se dividă
  • menținerea simțului mirosului și al gustului
  • promovarea vindecării rănilor

Zincul sprijină, de asemenea, creșterea și dezvoltarea unei persoane. Ca atare, este un mineral esențial pentru femeile însărcinate, precum și pentru copiii în creștere.

Simptomele deficitului de zinc

Simptomele deficienței de zinc tind să fie legate de rolurile pe care le îndeplinește zincul în organism. Unele dintre cele mai comune simptome ale deficienței de zinc includ:

  • pierderea poftei de mâncare
  • creștere mai lentă decât cea așteptată
  • funcționarea slabă a sistemului imunitar

Deficiența severă de zinc poate provoca simptome și mai îngrijorătoare. Exemplele includ:

  • maturitate sexuală întârziată
  • diaree
  • leziuni ale ochilor și ale pielii
  • senzație de letargie
  • senzații de gust amuzant
  • pierderea parului
  • vindecare slabă a rănilor
  • pierdere în greutate inexplicabilă

Persoanele cu următoarele afecțiuni cronice pot prezenta deficiență de zinc:

  • dependenta de alcool
  • cancer
  • boala celiaca
  • diaree cronică
  • boală cronică de rinichi
  • boală hepatică cronică
  • Boala Crohn
  • boala pancreatică
  • siclemie
  • colită ulcerativă

Legătura cu vegetarianismul

Vegetarienii au în mod tradițional un nivel mai scăzut de zinc, deoarece organismul descompune mai eficient zincul care se găsește în carne.

Vegetarienii tind să mănânce niveluri mai mari de leguminoase, soia, fasole, nuci și produse alimentare din cereale integrale. Deși sunt alegeri alimentare sănătoase, ele pot afecta capacitatea organismului de a absorbi zinc datorită prezenței fitaților. Aceste substanțe se leagă de zinc, astfel încât organismul nu îl poate absorbi.