Efectul terapiei prin pictura asupra creierului

Se pare că se întâmplă multe în mintea și corpul nostru când facem artă.

„Creativitatea în sine este importantă pentru a rămâne sănătos, a rămâne conectat cu tine însuți și conectat la lume”.

Această idee se extinde la orice tip de expresie vizuală creativă: desen, pictură, colaj, sculptură de lut, scriere de poezie, decorare de tort, tricotat, scrapbooking – cerul este limita.

Orice îți implică mintea creativă – abilitatea de a face conexiuni între lucruri care nu au legătură și de a imagina noi moduri de a comunica – este bun pentru tine.

Arta este pentru toată lumea – și indiferent de nivelul tău de calificare, este ceva ce ar trebui să încerci să faci în mod regulat. Iata de ce:

Vă ajută să vă imaginați un viitor mai plin de speranță

Capacitatea artei de a ne flexibiliza imaginația poate fi unul dintre motivele pentru care am făcut artă de când eram locuitori în peșteri. Ar putea servi unui scop evolutiv. Este o teorie conform căreia crearea de artă ne ajută să rezolvăm problemele care ar putea apărea.

Teoria se bazează pe o idee dezvoltată în ultimii ani – că creierul nostru este o mașină de predicție. Creierul folosește „informații pentru a face predicții despre ce am putea face în continuare – și, mai important, ce trebuie să facem în continuare pentru a supraviețui și a prospera

Când faci artă, iei o serie de decizii — ce fel de ustensile de desen să folosești, ce culoare, cum să traduci ceea ce vezi pe hârtie. Și, în cele din urmă, interpretarea imaginilor – a afla ce înseamnă.

Activează centrul de recompense al creierului nostru

Pentru mulți oameni, realizarea de artă poate fi tulburătoare. Ce ai de gând să faci? Ce fel de materiale ar trebui să folosești? Ce se întâmplă dacă nu o poți executa? Dacă… e nasol?

Studiile arată că, în ciuda acestor temeri, angajarea în orice fel de expresie vizuală are ca rezultat activarea căii recompensei din creier. Ceea ce înseamnă că te simți bine și este percepută ca o experiență plăcută.

Reduce stresul

Deși cercetările în domeniul terapiei prin artă sunt în curs de dezvoltare, există dovezi că realizarea de artă poate reduce stresul și anxietatea. Într-o lucrare din 2016 din Journal of the American Art Therapy Association , un grup de cercetători au măsurat nivelurile de cortizol la 39 de adulți sănătoși. Cortizolul este un hormon care ajută organismul să răspundă la stres.

Ei au descoperit că 45 de minute de a crea artă într-un studio cu un terapeut de artă au scăzut semnificativ nivelurile de cortizol.