Efectele filmelor horror asupra psihicului.

Există ceva magic în vizionarea unui film de groază bun: a trăi emoții precum frica, stresul și șocul , în timp ce știm în adâncul sufletului că suntem de fapt perfect în siguranță poate fi o experiență cathartică, îmbogățitoare și satisfăcătoare . Este o capacitate de a dezlega aceste senzații contrastante care ne permite să ne bucurăm de ele, dar pentru unii dintre noi aceasta este o luptă, ceea ce poate însemna că sperierile par prea reale. Și pentru persoanele care se luptă cu condiții precum anxietatea, asta poate fi problematic.

Este posibil ca persoanele care suferă de anxietate să experimenteze o serie de reacții la filmele de groază. Vizionarea unor imagini îngrozitoare poate declanșa gânduri și sentimente nedorite și niveluri crescute de anxietate sau panică și chiar ne poate crește sensibilitatea la stimuli care provoacă tresărire, făcându-i mai probabil pe cei dintre noi care sunt anxioși să răspundă negativ și să interpreteze greșit senzațiile ca amenințări reale. Corpurile noastre pot reacționa ca și cum ne-am confrunta cu o amenințare reală, făcându-ne inima să bată mai repede și inundându-ne sistemul cu adrenalină și hormoni precum norepinefrina și cortizolul, care pot cauza creșterea ritmului cardiac și a tensiunii musculare.

Acest răspuns entuziasmat – care este o parte esențială a experienței de vizionare a unui film de groază – poate, de asemenea , îngreuna somnul , iar lucrurile înspăimântătoare pe care le-am văzut pe ecran pot declanșa coșmaruri care ne perturbă somnul REM. Obținerea unei nopți de odihnă bună este de o importanță vitală atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru sănătatea mentală, iar pierderea somnului sau somnul de proastă calitate s-a dovedit că afectează negativ modul în care creierul nostru procesează emoțiile în ziua următoare, somnul slab fiind chiar legat de alte probleme de sănătate mintală.

Profesioniștii spun că cel mai bun mod de a atenua impactul unui film înfricoșător în timp ce vă bucurați în continuare de senzații tari este în primul rând să aflați cât de mult și ce fel de groază este potrivit pentru dvs. și să evitați tipul de groază – fie că este stropire sau psihologică. – asta te face neliniștit. De asemenea, este important să vă definiți limitele și să evitați imaginile și senzațiile care vă fac inconfortabil . Pune-ți nevoile psihologice pe primul loc și nu-i lăsa pe alții să te preseze să privești lucruri pe care le-ai putea găsi supărătoare sau supărătoare.

Dacă vă faceți griji că vizionarea de filme de groază ar putea fi problematică, poate fi o idee bună să le vizionați cu luminile aprinse sau în timpul zilei , apoi să vizionați împreună cu alte persoane în care aveți încredere și să vă informați în prealabil despre intriga, astfel încât că știi ce urmează, deoarece acest lucru va ajuta la ameliorarea sentimentelor de anxietate. Luați o pauză dacă vi se pare prea mult și aveți grijă să nu exagerați – s-a demonstrat că excesul de filme și emisiuni TV perturbă somnul, crește anxietatea și induce niveluri mai ridicate de depresie.

Cu toate acestea, filmele de groază pot avea și efecte pozitive , oferind un fel de „terapie de expunere” care ne oferă posibilitatea de a ne confrunta temerile într-un mediu sigur. Acest lucru poate fi util pentru cei care suferă de o tulburare de anxietate sau TOC, de exemplu, și ne ajută să dezvoltăm încrederea în capacitatea noastră de a îndura suferința (deși ar trebui să vă asigurați că discutați mai întâi cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a stabili dacă acest lucru ar fi potrivit pentru dvs.).

În concluzie, atunci când vă așezați să vizionați un film de groază, țineți cont de felul în care vă face să vă simțiți și dacă are un impact asupra cât de bine dormiți – dacă descoperiți că vă crește anxietatea și vă face dificil să obțineți o noapte bună de odihnă, data viitoare ar putea fi o idee bună să vă gândiți să vizionați ceva mai puțin înfricoșător.