Rujeola(pojarul) – Conf. univ. dr. Drăgănescu Miruna, Medic primar de boli infecțioase

Este o boală infecţioasă foarte contagioasă, cu manifestare endemo-epidemică (acolo unde nu se practica vaccinarea), produsa de un singur tip de virus din familia Paramyxoviridae. Poarta de intrare este reprezentata de epiteliul nazo-faringian si conjunctivă; Tegumentele, conjunctiva si tractul respirator sunt sediile principale de manifestare ale infectiei dar pot fi implicate si alte organe;

Epidemiologie

Sursa de infecţie este bolnavul de rujeola. Nu există purtători cronici de virus.

Calea de transmitere  este aerogenă, cu transmitere directă, prin picăturile septice sau indirectă prin contactul cu obiecte contaminate recent;

Receptivitatea este, în absenţa vaccinării, universală, cei mai expusi sunt copii< 15 ani;

Sugarii până la 6 luni au imunitate  transmisă  transplacentar.

Imunitatea dupa boală este solidă, durabilă.

Tablou clinic

Incubatie: 10-11 zile, prelungita la 21-28 zile dacă in această  perioadă s-au administrat gamaglobuline;

Debut (perioada de invazie sau  preeruptivă) durează 3-4 zile şi este progresivă cu febra 38-39ºC, cefalee, indispozitie, și fenomene catarale oculo-nazo-bronşice.

Perioada eruptivă;

În această perioadă apare exantemul rujeolic care este constituit din macule congestive, roz, cu diametrul de 2-3mm-1-3cm, cu margini neregulate, usor reliefate, catifelate cu tendinţă la confluent  dar lăsând zone de tegument indemn.

În perioada posteruptivă se revine la starea dinaintea bolii dar cu posibilitatea de a aparea complicații bacteriene datorită supresiei reacțiilor de apărare ale organismului.

Rujeola poate fi urmată de o serie de complicaţii respiratorii  care pot avea evoluie fatală la personae cu apărare compromisă sau la copii sub vârsta de 2 ani şi complicaţii nervoase (meningită, encefalită ,etc) şi cea mai redutabilă dintre acestea, panencefalita sclerozantă subacută (PESS) declanşată la distanţă de infecţia acută şi care are o evoluţie invariabil fatală.

Tratamentul este simptomatic vizând febra, tusea, îngrijirea tegumentelor, obstrucţia  nazală, etc.

Profilaxia  se face cu trivaccin  RRO care include vaccinul antirujeolic vaccinul antirubeolic şi antiurlian, vaccin  cuprins în calendarul national de vaccinări  obligatorii şi  gratuite.