Biotina și rolul ei în organism.

Biotina, sau vitamina B7, este o vitamină solubilă în apă care face parte din complexul de  vitamine B  – un grup de nutrienți cheie necesari pentru funcțiile metabolice, nervoase, digestive și cardiovasculare sănătoase.

O deficiență de vitamina B7/biotină este rară în țările în care oamenii consumă în general suficiente calorii și alimente în general. Acest lucru se datorează în principal trei motive:

  1. Necesarul zilnic recomandat este relativ scăzut.
  2. Multe alimente cu biotină sunt consumate în mod obișnuit.
  3. Cercetătorii cred că bacteriile noastre digestive intestinale au capacitatea de a crea singure biotină.

Produse cu biotină

Produsele cu biotină au devenit recent o tendință în rândul consumatorilor care doresc să aibă un păr și unghii mai lungi și mai sănătoase. Dacă doriți să luați un supliment de biotină în acest scop sau pentru alte îmbunătățiri ale sănătății, aveți mai multe opțiuni, cum ar fi: pastile cu biotină, vitamine cu biotină care includ alte vitamine B, seruri și loțiuni de îngrijire a pielii care conțin biotină și șampoane cu biotină.

Suplimentele sunt disponibile fără prescripție medicală sub formă de tablete sau capsule și, de asemenea, puteți găsi biotină lichidă online sau în magazinul local de vitamine.

Vitamina B7 poate fi găsită și ca parte a suplimentelor din complexul B, care includ un spectru complet de vitamine B, inclusiv  vitamina B6 ,  vitamina B12 ,  vitamina B2 riboflavină  și  vitamina B3 niacină . Împreună, complexul de vitamine B susține activitatea metabolismului, funcțiile creierului, semnalizarea nervoasă și multe alte funcții zilnice importante.

De asemenea, vitaminele funcționează între ele, așa că luarea împreună a vitaminelor B este întotdeauna cea mai bună modalitate de a vă asigura că veți obține cele mai multe rezultate.

Beneficii

1. Sprijină un metabolism sănătos

Biotina reglează expresiile genelor care sunt esențiale pentru îndeplinirea funcțiilor metabolismului. Vitamina B7, împreună cu alte vitamine B, este necesară pentru a transforma alimentele pe care le consumați în energie utilizabilă care susține un metabolism sănătos.

Face acest lucru în mai multe moduri:

  • Acesta transformă glucoza din surse de carbohidrați și zahăr în „combustibil” utilizabil, care este sursa preferată de energie a organismului.
  • Ajută organismul să folosească aminoacizii din proteine ​​pentru a îndeplini mai multe funcții ale corpului.
  • Activează acizii grași din alimentele care conțin grăsimi, cum ar fi uleiurile sau grăsimile animale.

Fără suficientă vitamina B7 prezentă în organism, pot apărea simptome ale unui metabolism lent, cum ar fi niveluri scăzute de energie, oboseală, creștere în greutate, probleme digestive, posibilă dezvoltare a diabetului, modificări ale poftei de mâncare, dispoziții proaste și multe altele.

Numai odată ce organismul poate folosi macronutrienții din alimente pentru energie va avea loc o activitate metabolică normală și sănătoasă. Vitamina B7 îmbunătățește, de asemenea, metabolismul și utilizarea glucozei, oferind o anumită protecție împotriva rezistenței la insulină/diabetului de tip 2.

2. Poate îmbunătăți intoleranța la glucoză și poate ajuta la echilibrarea zahărului din sânge

Vitamina B7, mai ales atunci când este combinată cu crom , s-a dovedit că ajută la scăderea zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au niveluri de glucoză (zahăr) din sânge care nu sunt bine controlate de medicamentele prescrise.

Biotina aduce beneficii nivelului de glucoză din sânge deoarece facilitează activitatea insulinei, care este hormonul crucial necesar pentru a readuce glicemia la o stare echilibrată. Răspunsul mai bun la insulină ajută la reducerea riscului de fluctuații mari ale nivelului de zahăr din sânge, care poate duce la  simptome de prediabet , diabet de tip 2, creștere în greutate și forme de sindrom metabolic.

Biotina scade expresia enzimelor care stimulează producția de glucoză de către ficat, prin urmare este eliberat mai puțin zahăr în sânge. Din acest motiv, deficiența de vitamina B7 a fost legată de toleranța redusă la glucoză și scăderea utilizării glucozei, care sunt factori de risc pentru diabet.

Vitamina B7 poate ajuta, de asemenea, la reducerea simptomelor cazurilor existente de diabet, inclusiv durerile nervoase.

3. Menține părul, pielea și unghiile sănătoase

Vitamina B7 este necesară pentru a menține pielea, părul și unghiile sănătoase, așa că atunci când cineva se confruntă cu o deficiență de vitamina B7, simptomele se pot manifesta sub formă de păr subțire, despicat și fragil sau dermatită care are ca rezultat pielea uscată, iritată.

Cum ajută biotina creșterea părului? Luarea unui supliment de biotină (sau „ vitamina pentru creșterea părului ”, după cum pot fi comercializate unele suplimente) poate ajuta la inversarea deficienței acestei vitamine și la susținerea producției de proteine ​​și enzime care sunt necesare pentru creșterea părului.

Biotina aduce beneficii părului, deoarece s-a demonstrat că ajută la scăderea alopeciei (căderea părului) la adulți și îmbunătățește sinteza proteinelor și infrastructura keratinei, care este o proteină care alcătuiește părul, pielea și unghiile. Rețineți că cercetările arată că deficitul de alți nutrienți, cum ar fi zincul, seleniul și fierul poate contribui, de asemenea, la rărirea părului, ca să nu mai vorbim de faptul că multe afecțiuni de sănătate, cum ar fi dezechilibrele hormonale/tulburările endocrine pot fi de vină.

Potrivit studiilor, administrarea de doze mari de biotină poate ajuta, de asemenea, la tratarea părului slab și a  unghiilor fragile . De fapt, acest beneficiu al vitaminei B7 a fost descoperit pentru prima dată când caii au fost tratați eficient cu biotină pentru a corecta problemele cu copitele cailor care deveneau fragile și crăpate.

Alte beneficii ale biotinei includ ajutarea la protejarea pielii de acnee, infecții fungice, erupții cutanate și uscăciune severă și crăpare.

Ceva important de remarcat este faptul că, deși biotina este inclusă în multe creme cosmetice de față, măști de păr și alte produse de înfrumusețare fără prescripție medicală, pare a fi mult mai eficientă atunci când este ingerată/mancată, mai degrabă decât aplicată local.

4. Protejează funcția creierului și luptă împotriva declinului cognitiv

Biotina aduce beneficii sănătății sistemului nervos datorită rolului său în semnalizarea nervoasă și activitatea neurotransmițătorilor . Vitaminele B împreună influențează funcția memoriei și protejează împotriva tulburărilor cognitive legate de vârstă, cum ar fi tulburările neurodegenerative precum boala Alzheimer sau demența.

Datorită rolului lor în sintetizarea hormonilor care sunt legați de reglarea stării de spirit, vitaminele B precum vitamina B7 ajută la menținerea unei mentalități pozitive, la creșterea energiei și la creșterea concentrației.

5. Sprijină funcția tiroidiană și suprarenală

Vitaminele B precum vitamina B7/biotina sunt necesare pentru o activitate adecvată a tiroidei și pentru a se apăra împotriva oboselii suprarenale. Planta tiroida și glanda suprarenală sunt glande „master” care sunt responsabile pentru mai multe stări ale corpului, inclusiv foamea, somnul, percepția durerii, starea de spirit și energia.

O deficiență în vitaminele B poate duce la complicații tiroidiene și suprarenale – și, astfel, poate crea multe simptome negative, cum ar fi oboseala, creșterea sau pierderea în greutate, probleme cu somnul și multe altele.