Cauze medicale ale vederii duble.

Ce este diplopia?

Diplopia este termenul medical pentru vedere dublă sau vedere dublă. Diplopia este definită ca a vedea două imagini ale unui singur obiect atunci când îl privești.

Vederea dublă este de obicei o problemă temporară, dar poate fi și un semn al unor afecțiuni mai grave de sănătate. Chiar dacă este cauzată de ceva la fel de simplu precum ai nevoie de ochelari noi, este important să-ți faci imediat o examinare a ochilor de către furnizorul de asistență medicală dacă începi să vezi dublu.

Diplopie monoculară vs. binoculară

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va clasifica vederea dublă ca fiind monoculară (un ochi) sau binoculară (ambele ochi). Diplopia monoculară este prezentă atunci când utilizați doar un ochi la un moment dat. Poate apărea ca o umbră. Diplopia binoculară este prezentă atunci când ambii ochi sunt deschiși în același timp. Dispare dacă îți acoperi unul dintre ochi.

Diplopia monoculară este mai frecventă și de obicei mai puțin gravă. Diplopia binoculară este de obicei cauzată de nealinierea ochilor sau de alte afecțiuni subiacente mai grave.

Diplopie orizontală vs diplopie verticală

Dacă aveți diplopie binoculară, vederea dumneavoastră dublă poate apărea fie vertical (de sus în jos), fie orizontal (parte în parte). Ceea ce ai depinde de ce îți cauzează diplopie și de modul în care (sau de ce) ochii tăi nu sunt aliniați.

Pe cine afectează diplopia?

Diplopia poate afecta pe oricine, dar este cel mai frecvent la adulții peste 60 de ani.

Cât de frecventă este diplopia?

Experimentarea unei forme de vedere dublă este extrem de comună. Peste 800.000 de oameni pe an își vizitează furnizorul de asistență medicală din cauza diplopiei. Este, de asemenea, unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la camera de urgență (ER). Aproximativ 50.000 de persoane merg în fiecare an la urgență pentru că au vedere dublă.

Cum îmi afectează diplopia corpul?

Cel mai evident efect pe care îl are diplopia asupra corpului tău este vederea dublă în sine. Pe lângă simptomele fizice, poate fi înfricoșător atunci când ceva vă afectează vederea. Vestea bună este că aproape 90% din cazurile de vedere dublă sunt temporare și nu au implicații pe termen lung sau grave pentru sănătatea ta. Dar diplopia vă poate scădea percepția de adâncime, făcând condusul sau mersul pe jos mai dificil.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Care sunt simptomele diplopiei?

În afară de dublarea, diplopia poate fi asociată cu alte simptome precum:

  • Durere de cap.
  • Greață (supărări la stomac sau senzație de rău).
  • Ameţeală.
  • Durere (inclusiv atunci când vă mișcați ochii).
  • Vedere încețoșată sau neclară la unul sau ambii ochi.

Ce cauzează diplopia?

Există multe cauze posibile ale diplopiei. Cele mai frecvente cauze includ:

Diplopie monoculară

  • Cataracta .
  • Astigmatism .
  • Sindromul ochiului uscat .
  • Ochelari sau lentile de contact nepotriviți.
  • Anomalii ale irisului (partea colorată a ochiului).

Diplopie binoculară

  • Probleme ale nervilor cranieni .
  • Anevrisme cerebrale .
  • Accident vascular cerebral .

Diplopie cauzată de alte afecțiuni

Diplopia este adesea cauzată de alte probleme și afecțiuni ale corpului și ochilor tăi. De aceea este atât de important să-ți verifici ochii imediat când observi orice modificări ale vederii.

Diplopie și miastenia gravis

Persoanele cu miastenia gravis au slăbiciune musculară care se agravează pe parcursul zilei. Acest lucru vă poate afecta mușchii oculari (mușchii care vă controlează ochii și pleoapele) și poate provoca vedere dublă.

Diplopie și proptoză

Proptoza este bombarea unuia sau a ambilor ochi din poziția lor naturală. Ochii bombați sunt de obicei cauzați de probleme cu tiroida, cum ar fi boala Graves sau hipertiroidismul și pot veni cu diplopie.

Diplopie și keratoconus

Keratoconusul apare atunci când corneea (partea clară a ochiului prin care vedeți) își pierde forma. De obicei, corneele sunt rotunde, dar keratoconusul face ca corneea să se umfle în exterior ca un con. Această formă distorsionată cauzează probleme de vedere, inclusiv diplopie.

Diplopie și vertij

Vertijul este senzația că mediul din jurul tău se învârte în cerc. De obicei, este cauzată de probleme la nivelul urechii interne. Cu toate acestea, dacă aveți o vedere dublă severă, este posibil să simțiți și vertij. Diplopia și vertijul sunt de obicei simptome ale altor probleme din corpul dumneavoastră.

Diplopie și diabet

Dacă aveți diabet , corpul dumneavoastră nu este capabil să proceseze și să utilizeze în mod corespunzător glucoza din alimentele pe care le consumați. Diabetul vă poate afecta ochii și poate provoca simptome precum diplopia și probleme grave precum retinopatia asociată diabetului .