TOP 5 Mituri despre obezitate.

1. Dacă ești obez, poți da vina pe genele tale.

Pe măsură ce ratele de obezitate au crescut, unii cercetători s-au concentrat pe predispoziția genetică a indivizilor pentru a crește în greutate. Cu toate acestea, între 1980 și 2000, numărul americanilor care sunt obezi s-a dublat – prea repede pentru ca factorii genetici să fie responsabili.

Deci de ce mâncăm mai mult decât avem nevoie? Răspunsul simplu: Pentru că putem. Acasă și la restaurante, un dolar pune mai multe calorii în farfurii noastre decât oricând. Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, familia medie cheltuia până la 25% din venitul total pe alimente – în 2011, aceasta era de 9,8 % . Și oamenii mănâncă acum mai mult decât în ​​trecut. În 1966, familia medie cheltuia 31% din bugetul său alimentar servind masa departe de casă – în 2011, a fost de 49%. Deoarece mesele de la restaurant au de obicei mai multe calorii decât cele pregătite acasă, oamenii care mănâncă mai des în oraș au rate mai mari de obezitate decât cei care mănâncă mai puțin. Între timp, industria alimentară a dezvoltat zeci de mii de produse cu mai multe calorii pe mușcătură, precum și strategii de marketing noi și eficiente care să ne încurajeze să cumpărăm și să consumăm mai mult decât este necesar. Ar trebui să dăm vina pe aceste practici de afaceri, care sunt modificabile, pentru obezitate, mai degrabă decât pentru genele noastre, care nu sunt.

2. Dacă ești obez, îți lipsește autocontrolul.

Cercetările arată că, dacă suntem copleșiți de prea multe informații sau preocupați, avem tendința de a ne preda la alegeri alimentare slabe. Într-un studiu, de exemplu, oamenii cărora li s-a cerut să aleagă o gustare după ce au memorat un număr din șapte cifre au avut cu 50% mai multe șanse să aleagă prăjitura de ciocolată decât salata de fructe decât cei care au fost nevoiți să memoreze un număr din două cifre. Când adulții dintr-un alt studiu au fost rugați să deguste o varietate de alimente după ce au vizionat o emisiune de televiziune cu reclame pentru mâncare nedorită, aceștia au mâncat mai mult și au petrecut mai mult timp mâncând decât un grup similar care urmărea aceeași emisiune fără reclamele pentru mâncare nedorită. În același studiu, copiii au mâncat mai mulți biscuiți de pește auriu când se uitau la reclame cu mâncare nedorită decât cei care au văzut reclame non-alimentare.

Lumea noastră a devenit atât de bogată în ispită încât putem fi conduși să consumăm prea mult în moduri pe care nu le putem înțelege. Chiar și cei mai vigilenți s-ar putea să nu fie în măsură să-și controleze impulsurile.

3. Lipsa accesului la fructe și legume proaspete este responsabilă pentru epidemia de obezitate.

Pentru majoritatea dintre noi, obezitatea nu este legată de accesul la alimente mai hrănitoare, ci mai degrabă de alegerile pe care le facem în magazinele de proximitate și supermarketurile unde domină marketingul junk-food. Deoarece cumpărăm mai multe calorii decât avem nevoie, mâncarea sănătoasă ar putea fi mai accesibilă prin eliminarea alimentelor inutile, mai ieftine, cu conținut scăzut de nutrienți și înlocuirea alimentelor de calitate superioară, care pot fi puțin mai scumpe.

Obezitatea este de obicei consecința consumului de prea multă mâncare nedorită și a consumului de porții prea mari. Oamenii se pot îndrepta cu cele mai bune intenții către secțiunea de produse alimentare a magazinului lor, doar pentru a fi confruntați cu bomboane la casa de marcat și chipsuri și sifon la capătul culoarului. Aproximativ 30% din toate vânzările de supermarketuri sunt din astfel de locații de la capătul culoarului. Strategiile de impuls de marketing ale comercianților cu amănuntul de produse alimentare contribuie în mod semnificativ la obezitatea în rândul populației, nu doar pentru cei care nu locuiesc lângă un băcan verde sau nu își permit alegeri sănătoase uneori mai scumpe.

4. Problema nu este că mâncăm prea mult, ci că suntem prea sedentari.

Există dovezi convingătoare că această creștere a caloriilor consumate explică creșterea obezității. Examenul național pentru sănătate și nutriție a constatat că oamenii consumă, în medie, cu peste 500 de calorii mai multe pe zi acum decât la sfârșitul anilor 1970, înainte ca ratele de obezitate să se accelereze. Este ca și cum ai avea o cină de Crăciun de două ori pe săptămână sau mai mult. Nu ar fi o problemă dacă ne-am umple doar o dată pe an, dar sărbătorile cu tot ce poți mânca acum sunt disponibile tot timpul. Este aproape imposibil pentru majoritatea dintre noi să facem suficient exerciții pentru a arde aceste calorii în exces.

5. Putem înfrânge obezitatea printr-o mai bună educație despre dietă și nutriție.

Chiar și cu mai multe informații despre alimente, porțiile foarte mari și mesajele de marketing sofisticate subminează capacitatea noastră de a limita cât consumăm. Luați în considerare consumul de alcool al americanilor: numai unitățile autorizate pot vinde băuturi spirtoase persoanelor mai în vârstă de 21 de ani, iar alcoolul nu poate fi vândut în automate. Cu toate acestea, există foarte puține standarde sau reglementări care să îi protejeze pe americani de a mânca în exces.

În secolul al XIX-lea, când nu existau controale asupra calității apei potabile, bolile infecțioase erau o cauză majoră de deces . Odată ce standardele au fost stabilite, numărul acestor decese a scăzut. În mod similar, dacă americanii nu ar trăi într-o lume plină de bufete, fast-food ieftine, băuturi răcoritoare cu sirop de porumb și prea multe alimente cu exces de grăsimi, sare și zahăr, probabil că incidența obezității, bolilor de inimă, hipertensiunii arteriale și diabetului s-ar prăbuși. Educația poate ajuta, dar ceea ce este cu adevărat necesar este reglementarea – de exemplu, limitele de marketing care se adresează dependenței noastre de zahăr și grăsimi.