Corelația dintre ADHD și depresie.

Suprapunerea ADHD și depresie

Cum se suprapun ADHD și depresia? Știm că acestea sunt afecțiuni comorbide, ceea ce înseamnă că atunci când ești diagnosticat cu una, șansele ca și tu să fii diagnosticat cu cealaltă sunt mai mari.

Mai jos sunt câteva fapte cu privire la suprapunerea dintre ADHD și depresie:

  • Adolescenții cu ADHD au de 10 ori mai multe șanse decât colegii lor fără ADHD de a dezvolta depresie.
  • Depresia este de trei ori mai raspandita la adultii cu ADHD comparativ cu adultii fara ADHD.
  • Persoanele diagnosticate cu depresie tind să aibă rate de diagnosticare ADHD de aproximativ 30 până la 40%.
  • 70% dintre persoanele diagnosticate cu ADHD pot experimenta și depresie de-a lungul vieții.

Mai mult, într-un studiu care a examinat datele din Studiul olandez despre depresie și anxietate, s-a constatat că ratele de ADHD au fost mai mari în rândul celor care au avut depresie severă, depresie cronică, depresie cu debut precoce sau anxietate comorbidă. Acest lucru sugerează o relație puternică între ADHD și depresie.

În ceea ce privește ideația suicidară, un studiu pe 627 de studenți a arătat că un diagnostic de ADHD a fost legat de creșterea ideației suicidare. Această relație a fost afectată de diverși factori, cum ar fi gestionarea emoțiilor negative, conștientizarea emoțională și comportamentul orientat spre obiective

Este ADHD sau depresie?

Uneori poate fi greu să deosebești ADHD și depresia. Acest lucru se datorează faptului că există simptome care se suprapun, dar și pentru că unele medicamente pentru ADHD pot provoca efecte secundare care imită depresia, cum ar fi pierderea poftei de mâncare sau dificultăți de somn.

Deși atât ADHD, cât și depresia implică probleme legate de starea de spirit, concentrarea și motivația, ele diferă.

Starea de spirit

O persoană cu ADHD poate avea labilitate temporară a dispoziției până la copilărie, în timp ce o persoană cu depresie tinde să aibă episoade de dispoziție, începând cu adolescența sau mai târziu, care durează cel puțin săptămâni sau luni.

Motivația

O persoană cu ADHD poate fi motivată atunci când ceva i se pare interesant, în timp ce o persoană cu depresie i se pare totul greu, indiferent dacă este interesant sau excitant pentru ea în mod normal atunci când nu este deprimat.

Somnul

O persoană cu ADHD are probleme în a adormi din cauza unei minți active și a nu se simte obosită, în timp ce o persoană cu depresie se poate simți obosită, dar nu poate dormi din cauza gândurilor negative și a insomniei, se poate trezi noaptea sau poate dormi prea mult.

Perioadă

Simptomele ADHD sunt pe tot parcursul vieții, în timp ce simptomele depresiei majore tind să dureze o anumită perioadă înainte de a se îmbunătăți adesea la un nivel normal de funcționare

Factori de risc pentru ADHD comorbid și depresie

Care sunt factorii de risc pentru a avea comorbid ADHD și depresie? Mai jos sunt câțiva dintre factorii de risc care au fost identificați.

  • Fiind femeie: deși ADHD este mai frecvent la bărbați, femeile sunt mai susceptibile de a avea ADHD și depresie comorbid.
  • Tip neatenți: cei diagnosticați ca tip neatenți au mai multe șanse să aibă și un diagnostic de depresie.
  • Sănătatea mintală a mamei: Când o mamă are depresie în timpul sarcinii, aceasta este legată de o probabilitate mai mare de a da naștere unui copil care mai târziu este diagnosticat cu ADHD, depresie sau ambele.
  • Debut precoce: a fi diagnosticat cu ADHD în timpul copilăriei este legat de un risc crescut de depresie și gânduri suicidare mai târziu în viață.
  • Nu primesc tratament: persoanele care au ADHD netratat prezintă un risc mai mare de depresie din cauza unor probleme secundare, cum ar fi stima de sine scăzută .

Tratament pentru ADHD suprapus și depresie

Ce tipuri de tratament sunt oferite dacă aveți ADHD și depresie suprapuse? Depinde cu adevărat de situația ta particulară.

În general, abordarea este de a lucra mai întâi la condiția care este cea mai dăunătoare. În timp ce terapia poate aborda ambele probleme simultan, adesea medicamentele sunt prescrise pentru o afecțiune și apoi pentru cealaltă.