Vertijul. Ce este acesta și cum să-l ameliorăm?

Ce este vertijul?

Vertijul este senzația că mediul din jurul tău se învârte în cerc. Te poate face să te simți amețit și dezechilibrat. Vertijul nu este o boală. Mai degrabă, este un simptom al diferitelor condiții.

Există diferite tipuri de vertij?

Există două tipuri principale de vertij:

  • Vertij periferic: acest lucru se întâmplă atunci când există o problemă cu urechea internă .
  • Vertij central: acest lucru apare atunci când există o problemă cu creierul. Cauzele pot include infecții, tumori cerebrale, leziuni cerebrale traumatice sau accident vascular cerebral .

Ce ar trebui să știu despre vertij vs amețeală?

În timp ce atât amețelile , cât și vertijul sunt considerate probleme de echilibru , cele două simptome sunt diferite. Amețeala este un sentiment general de dezechilibru. Cu vertij, ai senzația că te miști sau că împrejurimile se rotesc.

Pe cine afectează vertijul?

Atacurile de vertij pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la persoanele peste 65 de ani. Femeile sunt oarecum mai predispuse să sufere de vertij decât bărbații. Unii oameni suferă de vertij ca efect secundar al sarcinii.

Cât de frecvent este vertijul?

Vertijul este o problemă comună. Aproape 40% dintre americani suferă de vertij cel puțin o dată în timpul vieții.

Cât durează vertijul?

În medie, atacurile de vertij durează de la câteva secunde până la câteva minute. În cazurile severe, totuși, oamenii pot experimenta vertij ore, zile, săptămâni sau chiar luni.

Cum se simte vertijul?

Mulți oameni compară vertijul cu răul de mișcare . Vă poate face să simțiți că vă învârtiți, vă legănați sau vă înclinați. Sentimentele de dezechilibru se pot agrava atunci când stai în picioare, mergi, schimbi poziția sau miști capul.

Este vertijul o afecțiune gravă?

Vertijul poate fi înfricoșător, dar condiția în sine nu este considerată gravă. Cu toate acestea, vertijul poate fi legat de alte afecțiuni de sănătate potențial grave. De aceea, ar trebui să vă informați furnizorul de asistență medicală dacă aveți atacuri de vertij recurente sau prelungite.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Vertijul este ereditar?

Deși vertijul nu este ereditar, poate fi un simptom al unei game de afecțiuni, dintre care unele apar în familii. Prin urmare, atacurile de vertij frecvente ar putea implica factori genetici.

Ce poate declanșa vertij?

O serie de sindroame sau afecțiuni pot duce la vertij. Acestea includ:

  • Vertijul pozițional paroxistic benign (BPPV) : Cea mai frecventă cauză a vertijului, VPPB este de obicei declanșat de schimbarea poziției capului. Persoanele cu BPPV experimentează adesea vertij atunci când stau întins, stau în picioare sau se răstoarnă în pat.
  • Boala Meniere : Această afecțiune determină acumularea de lichide în interiorul urechii, ducând la atacuri de vertij. Boala Meniere poate fi, de asemenea, însoțită de tinitus (țiuit în urechi), pierdere fluctuantă a auzului sau o senzație de plenitudine în urechi.
  • Labirintită: Dacă labirintul urechii interne se inflama sau se infectează, se numește labirintită. Labirintul urechii găzduiește nervul vestibulocohlear, care transmite creierului informații despre sunet, poziție și mișcarea capului. Persoanele cu labirintită au adesea dureri de cap, dureri de urechi, modificări ale vederii, tinitus sau pierderea auzului .
  • Nevrita vestibulară : Această inflamație a nervului vestibular poate provoca vertij. Nevrita vestibulară este similară cu labirintita, dar nu vă alterează auzul. Persoanele cu această afecțiune pot prezenta vertij și greață sau vedere încețoșată.
  • Colesteatom : Infecțiile repetate ale urechii pot determina dezvoltarea unei creșteri necanceroase a pielii în urechea medie. Această afecțiune este denumită colesteatom și poate duce la amețeli, vertij și pierderea auzului.

Tratamentul pentru vertij care este potrivit pentru tine depinde de mai mulți factori, inclusiv de cauza principală. Unele dintre cele mai notabile tratamente pentru vertij includ:

  • Medicație: Tratarea cauzei de bază a vertijului poate ajuta la ameliorarea simptomelor. De exemplu, dacă vertijul este un produs secundar al unei infecții, medicul dumneavoastră vă poate prescrie antibiotice . Steroizii pot ajuta la reducerea inflamației. Există, de asemenea, medicamente pentru ameliorarea altor simptome de vertij, cum ar fi greața sau răul de mișcare.
  • Reabilitare vestibulară : Dacă vertijul este rezultatul unei probleme a urechii interne, acest tip de terapie fizică poate ajuta la reducerea simptomelor. Reabilitarea vestibulară vă ajută să vă întăriți celelalte simțuri, astfel încât acestea să poată compensa episoadele de vertij.
  • Procedura de repoziționare a canalelor (CRP) : Dacă aveți VPPB, manevrele de repoziționare a canalelor ajută la mutarea depozitelor de calciu într-o cameră interioară a urechii, unde acestea vor fi absorbite de corpul dumneavoastră.