Te simți somnolent după masă? Iată de ce afecțiuni poti suferi.

Majoritatea oamenilor au simțit că pleoapele li se îngreunează la scurt timp după o masă copioasă. Fie că este vorba de o sărbătoare de sărbători sau de un brunch de weekend, este firesc să ne întrebăm ce cauzează exact somnolența după masă. Din fericire, oboseala de după masă poate să nu fie un motiv de îngrijorare, dacă nu interferează cu munca, școala sau viața socială a unei persoane.

Cu toate acestea, în unele cazuri, o scădere a energiei după prânz poate avea consecințe asupra productivității la locul de muncă și poate crește riscul de accidente , inclusiv accidente de mașină. În plus, somnolența excesivă este uneori cauzată de o problemă de sănătate subiacentă sau de o tulburare de somn.

Dacă apare somnolența după masă, poate depinde de mai mulți factori, inclusiv când , cât și ce mănâncă o persoană . A afla mai multe despre somnolența postprandială poate face mai ușor de înțeles de ce oamenii obosesc după masă, alimentele care pot provoca somnolență și modalități de a reduce somnolența după masă.

Ce cauzează somnolența postprandială?

Cercetătorii nu sunt foarte siguri de ce este obișnuit ca oamenii să aibă somnolență după ce au mâncat. Studiile sugerează că mai mulți factori pot influența nivelul de energie după masă, inclusiv modificările hormonale, fluxul sanguin, substanțele chimice ale creierului, inflamația și ceasul intern al corpului.

Compoziția unei mese poate afecta dacă o persoană se simte somnoroasă după ce a mâncat. O masă mare poate avea mai multe șanse să provoace somnolență, iar anumite alimente și nutrienți pot avea, de asemenea, un impact. Cercetările au descoperit că mesele bogate în grăsimi, carbohidrați sau calorii pot crește somnolența.

Alți factori care pot juca un rol în somnolența postprandială includ ora mesei, programul de lucru, starea generală de sănătate, expunerea la lumina zilei și structura corpului. Somnolența după masă poate fi, de asemenea, un simptom al somnolenței excesive în timpul zilei, care poate apărea ca urmare a somnului slab pe timp de noapte din cauza insomniei sau a unei alte probleme de somn.

Motive pentru care îți este somn după masă

În afară de componența nutrițională a meselor, există și alți factori care contribuie la senzația de somnolență după masă.

Ritmul circadian și stilul de somn

Multe aspecte ale somnului și stării de veghe sunt reglementate de ceasul intern de 24 de ore al corpului, cunoscut și sub numele de ritmul circadian. Acest ritm poate afecta nivelurile de energie pe parcursul zilei, ceea ce implică adesea o scădere după prânz, care poate provoca somnolență.

În plus, tendința de a adormi se schimbă pe parcursul zilei. Majoritatea oamenilor experimentează cea mai mare somnolență înainte de culcare, dar au și o dorință crescută de a dormi aproape de amiază. Acest lucru se întâmplă adesea la începutul după-amiezii, după ce mulți oameni mănâncă masa de prânz. Mai mulți factori pot influența când și cât de mult are loc această scădere a energiei, inclusiv dacă cineva tinde să fie o persoană matinală sau bufniță de noapte.

Somn perturbat noaptea

Somnolența după prânz poate fi exacerbată de o problemă mai largă de somnolență excesivă pe parcursul zilei. Această tendință de a te simți extrem de obosit sau de a ațipi la momente nepotrivite poate avea multe cauze, inclusiv incapacitatea de a dormi suficient de calitativ noaptea.

Somnolența excesivă în timpul zilei poate fi cauzată și de tulburări de somn, cum ar fi apneea obstructivă a somnului, precum și de afecțiuni medicale care interferează cu somnul nocturn.

Consumul de alcool

Se știe că alcoolul are un efect de inducere a somnului . Ca rezultat, consumul de alcool în timpul mesei poate face mai probabilă lenevirea după masă. Unele cercetări sugerează că persoanele care nu dorm suficient noaptea sunt mai susceptibile la somnolență dacă beau alcool în timpul zilei.

Chiar dacă alcoolul poate face mai ușor să adormi, acesta înrăutățește calitatea somnului și poate face mai puțin probabil ca somnul să fie odihnitor.

Condiții de sănătate subiacente

Senzația de somnolență după masă poate fi legată de anumite condiții de sănătate care pot provoca oboseală după masă sau pe tot parcursul zilei.

  • Diabetul: Diabetul este o afecțiune marcată de creșterea zahărului din sânge , care se numește hiperglicemie. Glicemia crește după masă , iar o consecință potențială a hiperglicemiei este oboseala.
  • Nivel scăzut de zahăr din sânge: Unii oameni au afecțiuni de sănătate care cauzează niveluri foarte scăzute de zahăr din sânge după masă, cunoscută sub numele de hipoglicemie postprandială. Acest lucru poate declanșa o serie de simptome, inclusiv slăbiciune și somnolență.
  • Anemia: Anemia este o afecțiune în care celulele roșii din sânge nu reușesc să transporte cantitatea necesară de oxigen prin organism. Persoanele cu anemie se confruntă frecvent cu oboseală, care pot apărea de multe ori, inclusiv după masă.
  • Probleme cu tiroida: Persoanele cu o glanda tiroida subactiva sunt predispuse la oboseala care le poate afecta in diferite momente ale zilei.
  • Tensiune arterială scăzută: hipotensiune arterială postprandială, sau tensiunea arterială scăzută după masă, afectează persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate și este mai frecventă la adulții în vârstă. Oboseala este un simptom potențial al acestei scăderi a tensiunii arteriale.
  • Utilizarea anumitor medicamente: Unele tipuri de medicamente pot provoca somnolență, așa că, în funcție de momentul în care o persoană își ia medicamentele, poate avea somnolență după masă.