Sindromul polichistic ovarian și inflamația generalizată.

Inflamația apare atunci când sistemul imunitar natural al corpului tău, compus din celule albe din sânge și alți factori, reacționează la o substanță străină în încercarea de a-ți proteja corpul de o amenințare percepută. Din păcate, uneori, răspunsul la inflamație al corpului tău este declanșat în mod necorespunzător și determină sistemul imunitar să reacționeze la propriile țesuturi și celule.

Înțelegerea inflamației

Acest răspuns inflamator poate provoca diferite simptome, cum ar fi umflare, durere, oboseală și dureri de cap. Inflamația nu este asociată doar cu articulațiile și mușchii, așa cum se vede de obicei în artrita reumatoidă sau gută; poate apărea și în organele interne. Alte afecțiuni sistemice cauzate de inflamație includ colita (inflamația colonului) și miocardita (inflamația mușchiului inimii).

Pe lângă studiile imagistice, cum ar fi raze X sau scanări CT , un test de sânge care caută o proteină numită proteină  C reactivă (CRP)  poate fi utilizat pentru a detecta inflamația. Când este crescută, CRP poate indica faptul că are loc un răspuns inflamator în organism, deși nu poate identifica unde este inflamația.

SOP și inflamație

Mai multe studii au descoperit că persoanele cu sindrom ovarian polichistic (PCOS) au mai multe șanse de a avea niveluri crescute de CRP în comparație cu cele fără această afecțiune. Acest  lucru sugerează că o formă de inflamație are loc în organism.

Dacă aveți PCOS, este posibil să aveți, de asemenea, niveluri ridicate de alți markeri ai inflamației, cum ar fi stresul oxidativ , citokinele inflamatorii și globulele albe numite limfocite și monocite. Toți acești factori sunt implicați în răspunsul imun și se găsesc și în timpul inflamației.

Nivelurile crescute ale CRP sunt, de asemenea, asociate cu diabetul, rezistența la insulină și bolile de inimă – afecțiuni care sunt mai frecvente la cei cu PCOS.

Reducerea riscului

Dacă aveți SOP, puteți începe să atenuați inflamația prin modificări ale stilului de viață. Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este printr-o dietă sănătoasă care include alimente antiinflamatorii.

Studiile arată că persoanele cu SOP care au urmat o dietă antiinflamatoare în stil mediteranean timp de trei luni au pierdut 7% din greutatea corporală și au prezentat îmbunătățiri semnificative ale colesterolului, tensiunii arteriale și markerilor inflamatori.

O dietă mediteraneană este concepută pentru a fi sărace în calorii, sărace în grăsimi și sărace în grăsimi saturate, cu un indice glicemic scăzut și un aport moderat până la mare de fibre. Accentuează alimentele antiinflamatoare precum pește, leguminoase, nuci, ulei de măsline, ierburi, condimente și ceai verde.

Suplimentarea dietei cu acizi grași omega 3 , cea mai bună formă de ulei de pește absorbită, poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Alte modalități de a reduce inflamația legată de SOP includ exercițiile regulate, practicarea atenției și alte activități de reducere a stresului.

În cele din urmă, faceți din somn o prioritate. Dormirea între opt până la nouă ore în fiecare noapte vă poate ajuta corpul să lupte împotriva inflamației și să se odihnească.