Steroizii pentru astm și alergii, corelați cu schimbări la nivel cerebral.

Persoanele care iau glucocorticoizi orali sau inhalatori – steroizi folosiți în mod obișnuit pentru a reduce inflamația în astm și alergii – pot experimenta modificări ale substanței albe a creierului, ceea ce duce la declin cognitiv, arată un nou studiu.

Substanța albă este țesutul care conectează celulele creierului cu restul sistemului nervos. Studiile anterioare  au arătat că o scădere a substanței albe este legată de probleme cognitive, inclusiv dificultăți de procesare a informațiilor, durata de atenție și memorie. Cercetările  au sugerat, de asemenea, că a avea mai puțină substanță albă este legată de anumite afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv depresia și tulburarea bipolară.

Noul  studiu  este cel mai mare și mai concludent care a descoperit că steroizii dăunează substanței albe a creierului. Cercetătorii au descoperit că persoanele care folosesc steroizi orali pe perioade lungi de timp au suferit cele mai multe daune ale substanței lor albe și că vitezele lor de procesare mentală au fost mai scăzute. Persoanele care au luat steroizi orali au raportat, de asemenea, mai multă apatie, depresie, oboseală și neliniște decât persoanele care nu au folosit steroizi.

Printre utilizatorii de steroizi, cei care au folosit steroizi inhalatori au văzut cea mai mică pierdere de substanță albă.

Din câte știm, acesta este cel mai mare studiu până în prezent care evaluează asocierea dintre utilizarea glucocorticoizilor și structura creierului și primul care investighează aceste asocieri la utilizatorii de glucocorticoizi inhalatori.

Cu toate acestea, la Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC, s-a declarat că „nu există niciun motiv de alarmă”, spunând că scăderea substanței albe este, cel mai probabil, temporară. Creierul are capacitatea de a-și reorganiza structura și conexiunile, astfel încât materia albă se poate repara cel mai probabil.

Pe lângă tratarea astmului și alergiilor, glucocorticoizii orali și inhalatori sunt utilizați pentru a trata boala pulmonară obstructivă cronică, boala Crohn și alte tipuri de boli inflamatorii intestinale, eczeme și alte afecțiuni ale pielii, lupus, tendinita, scleroza multiplă, osteoartrita și artrita reumatoidă.

Inhalatoarele de ușurare rapidă folosite pentru a opri un atac de astm nu conțin steroizi. Inhalatoarele folosesc albuterol, levalbuterol sau pirbuterol pentru a relaxa mușchii plămânilor și a deschide căile respiratorii în câteva minute.

Corticosteroizii inhalatori sunt utilizați pentru controlul pe termen lung al inflamației și se știe că provoacă unele reacții adverse grave –  în special atunci când sunt administrați o perioadă lungă de timp – inclusiv creșterea nivelului zahărului din sânge, suprimarea sistemului imunitar și o întârziere a rănilor. vindecare. Utilizarea pe termen lung poate duce, de asemenea, la pierderea țesutului muscular, o cocoașă grasă între umeri, vergeturi roz, oase slăbite, diabet, hipertensiune arterială, un ciclu menstrual neregulat, scăderea libidoului, oboseală și depresie.

Din cauza riscului de reacții adverse grave, medicii prescriu, în general, cele mai mici doze posibile de steroizi necesare pentru a controla simptomele.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele cognitive și de sănătate mintală despre 222 de utilizatori de glucocorticoizi orali și 557 de utilizatori de glucocorticoizi inhalatori care nu au fost diagnosticați cu tulburări neurologice, hormonale sau de sănătate mintală. Rezultatele testelor lor au fost comparate cu datele a 24.000 de persoane care nu au folosit steroizi.

Cercetătorii au recunoscut unele limitări ale studiului lor. Ei nu au putut determina cât de bine au respectat participanții să-și ia medicamentele. De asemenea, nu au putut distinge între persoanele care au luat tablete cu steroizi și perfuzii.