Nivelurile ridicate de potasiu și calciu scad riscul de calculi renali.

Aportul zilnic de 1200 mg de calciu poate ajuta la prevenirea incidentelor și a recurentei pietrelor la rinichi . Dietele bogate în potasiu au fost, de asemenea, legate de un risc mai scăzut de recidivă a pietrelor la rinichi.

Factori de risc dietetici pentru pietre la rinichi

Factorii de risc dietetici pentru pietrele la rinichi incidente au inclus niveluri mai scăzute de calciu, potasiu, cofeină , fitat (un compus antioxidant găsit în cerealele integrale, nuci și alte alimente) și aportul de lichide (<3400 ml/zi). Pietrele la rinichi simptomatice recurente au fost găsite la 73 de pacienți (18%) în timpul unei urmăriri mediane de 4,1 ani.

Predictorii recurenței simptomatice a pietrelor la rinichi au inclus un aport mai mic de calciu alimentar și un aport mai scăzut de potasiu într-o analiză care a ajustat pentru indicele de masă corporală, aportul de lichide și aportul de energie. Alte variabile, cum ar fi proteinele animale, fitat, oxalat, sodiu și aportul de fibre nu au fost predictori semnificativi ai pietrelor la rinichi recurente în acest studiu. După ajustarea ulterioară pentru factorii de risc non-dietetici, aportul scăzut de calciu alimentar a rămas un predictor al recurenței pietrelor la rinichi; aportul mai mic de potasiu a rămas doar un predictor al recurenței în rândul celor care nu iau diuretice tiazidice sau suplimente de calciu.

Sfaturi pentru consilierea pacientului cu privire la prevenirea pietrelor la rinichi

În general, produsele lactate sunt cea mai ușoară sursă de calciu și se sugerează 2 sau 3 porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat, iaurtul cu conținut scăzut de grăsimi sau brânza. Articolele cu conținut ridicat de potasiu pe care le-am recomanda pentru prevenirea pietrelor la rinichi sunt fructele și legumele. Multe dintre acestea au și citrat, care are un beneficiu suplimentar pentru prevenirea pietrelor la rinichi. În general, o dietă bună pentru pietre la rinichi este, de asemenea, o dietă mai sănătoasă, cu proporțional mai multe fructe și legume și mai puține proteine ​​și grăsimi animale.

Suplimentarea cu calciu are același efect ca și sursele alimentare de calciu asupra prevenirii pietrelor la rinichi? Studiile sugerează că, în timp ce calciul alimentar poate reduce riscul de pietre la rinichi, suplimentele cu pastile de calciu probabil îl cresc într-o oarecare măsură. Astfel, se preferă ca pacienții să își obțină calciul din surse naturale, inclusiv din lactate.

Limitările potențiale ale constatărilor sunt că unii pacienți cu pietre la rinichi recurente ar putea să-și fi schimbat dieta ca răspuns la episodul de pietre la rinichi. Documentarea sfatului alimentar a fost înregistrată în doar 20% din cazuri și a fost de obicei limitată la o recomandare de creștere a aportului de apă, au remarcat autorii studiului. De asemenea, datele pot fi limitate de părtinirea de reamintire în rândul participanților la studiu.