Fructele uscate. Cât de sănătoase sunt, de fapt?

Fructele uscate sunt obținute prin uscare , fie la soare, fie printr-un deshidratator automat. Poate fi, de asemenea, liofilizat. Eliminarea apei din fructe face ca acest conținut natural de zahăr să fie mai concentrat, motiv pentru care mango-ul uscat, de exemplu, este într-un fel și mai gustos  decât mango-ul proaspăt.

Gustarea poate avea un succes slab din punct de vedere nutrițional, ca urmare a acestui conținut ridicat de zahăr, dar asta nu este toată povestea; la urma urmei, sunt tot fructe, ceea ce este mult mai bun pentru tine decât majoritatea lucrurilor pe care le-ai putea găsi pe rafturile magazinului alimentar.

Mai jos, găsiți o prezentare mai cuprinzătoare a avantajelor și dezavantajelor fructelor uscate din punct de vedere al sănătății, câteva sfaturi pentru a le încorpora în dieta dvs.

Beneficiile pentru sănătate ale fructelor uscate

În primul rând, fructele uscate sunt o sursă bună de fibre. Dietele bogate în fibre, găsite în fructele uscate, sunt asociate cu un risc redus de boli digestive, boli de inimă și obezitate. Fibrele pot ajuta, de asemenea, la reducerea constipației și sunt bune pentru sănătatea digestivă generală.

Este și o sursă grozavă de antioxidanți. Proprietățile antiinflamatorii ale antioxidanților pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă și anumite tipuri de cancer și întăresc imunitatea.

Și fructele uscate sunt bogate în vitamine și minerale, deși exact care depind de fructul specific. Stafidele sunt o sursă bună de fier, potasiu și calciu, în timp ce prunele uscate, oferă vitamina A, vitamina K și bor.

Dezavantaje ale fructelor uscate

După cum am menționat, fructele uscate sunt bogate în zahăr. De fapt, majoritatea fructelor uscate dublează, și uneori chiar triplează, conținutul de zahăr al fructelor proaspete. Vorbim de 70 de grame de zahăr per porție.

Majoritatea oamenilor ar trebui să-și limiteze consumul zilnic de fructe la 30 de grame de carbohidrați [de zahăr] pe zi, adică aproximativ o banană, un măr sau două căni de fructe de pădure. Și asta este mult mai puțin decât ceea ce este în porția tipică de fructe uscate. O cană de merișoare proaspete conține 4 grame de zahăr, iar o ceașcă de merișoare uscate conține 70 de grame.

Zahărul specific din fructele uscate se numește fructoză și poate crea tot felul de ravagii asupra sănătății tale. Excesul de fructoză este transformat rapid de către ficat în VLDL , o formă de colesterol bogat în trigliceride, ceea ce duce la depozitarea grăsimilor. Este, de asemenea, tipul de zahăr care creează rezistență la insulină, boli de inimă, obezitate și multe altele.

Și este prea ușor să mănânci multe fructe uscate, pentru că fructoza nu semnalează creierului tău când ești sătul. Nu suprimă grelina și nici nu stimulează leptina după ce mănânci. (Grelina îți face foame, iar leptina oprește foamea.)

Cum să încorporezi fructele uscate în dieta ta

Totuși, nu trebuie  să eviți cu totul fructele uscate. Practicați să mâncați cu atenție atunci când consumați fructe uscate, mâncând gustarea în platou, în loc să mănânci direct din pungă și acordând atenție mesei, astfel încât creierul să înregistreze cantitatea.