ʺTratamentul tăceriiʺ într-un cuplu – Efecte drastice pe termen lung.

Tratamentul tăcut este un refuz de a comunica verbal cu cineva, adesea ca mijloc de pedeapsă, manipulare emoțională sau control. Deși acest tip de comportament este mai frecvent într-o relație romantică, se poate întâmpla și cu membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă. În timp, utilizarea tratamentului silențios poate deveni abuzivă emoțional. Cercetările au descoperit că persoanele care au primit tratamentul tăcut au experimentat o amenințare la adresa nevoilor lor de apartenență, stima de sine, control și existență semnificativă.

Acest tip de comportament întărește sentimentul că cineva la care ținem nu vrea să aibă de-a face cu noi. Se poate simți ca și cum nu ai exista. Indiferent ce încercați să faceți, nu puteți ajunge la cealaltă persoană. Dimpotrivă, nu este absolut nimic în neregulă în a stabili  limite sănătoase în relații și dezacorduri sau în a împărtăși că trebuie să îți iei o pauză, să te îndepărtezi pentru a te calma și a reseta. Acest lucru demonstrează că poți recunoaște când emoțiile tale cresc și să faci pașii necesari pentru a te recupera, ceea ce este un semn al inteligenței emoționale.

De ce folosește partenerul meu tratamentul silențios?

Există mai multe motive pentru care o persoană recurge la utilizarea tratamentului silențios. În primul rând, de multe ori s-ar putea să nu știe cum să-și gestioneze sentimentele; ar putea experimenta dureri semnificative și se simt copleșiți emoțional. S-ar putea ca aceștia să fi experimentat, de asemenea, traume din copilărie , care uneori pot duce la răspunsuri emoționale dezadaptative, cum ar fi închiderea în sine. În cele din urmă, ar putea folosi tratamentul silențios ca o abordare pasivă-agresivă pentru a declanșa abuzul reactiv din partea partenerului lor.

Câteva motive pentru care partenerul tău se poate baza pe tratamentul silențios includ:

  • Au abilități slabe de comunicare și nu știu să-și exprime nevoile sau emoțiile
  • Ei se luptă cu probleme de control
  • Ei nu sunt suficient de conștienți de utilizarea lor a tratamentului silențios pentru a face schimbări
  • Au un stil de atașament evitant
  • S-ar putea să-și reprima emoțiile
  • Au tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
  • Ei au modelat acest tip de comportament de la un părinte
  • Este mecanismul lor principal de a face față

Cum să identifici tratamentul tăcut în relații

Este important să poți identifica când tăcerea și spațiul de la cineva devin tratamentul tăcut. De exemplu, tu și partenerul tău vă certați despre planurile pentru seară. În timpul argumentului, unul dintre voi se supără și nu mai vorbește. Cealaltă persoană poate încerca să se angajeze într-o conversație pentru a rezolva problema, fără niciun rezultat. Persoana care folosește tratamentul silențios poate părăsi brusc casa și rămâne afară sau poate ignora complet celălalt partener în restul nopții, știind că acest lucru ar fi supărător. În unele cazuri, utilizarea tratamentului silențios poate dura zile sau săptămâni.

Pe de altă parte, să presupunem că tu și partenerul tău aveți o ceartă despre amestecul familiei cuiva în modul în care vă creșteți copilul și unul dintre voi începe să se închidă până la punctul de a părăsi camera. Cu toate acestea, de obicei, nu durează mult până când partenerul supărat și tăcut să-l informeze pe celălalt dacă are nevoie de mai mult timp, spațiu și să uşureze orice îngrijorare imediată. Adesea, tăcerea nu este singurul comportament la care trebuie să fii atent – ​​observați dacă își desfășoară ziua ca și cum nimic nu este în neregulă, știți că acest comportament vă deranjează, căutați alianță de la alți oameni sau dacă vă simțiți din ce în ce mai anxios.

Iată câteva semne că primiți un tratament silențios de la partenerul dvs.:

  • Ei vă ignoră în mod flagrant și frecvent
  • Ei sunt tăcuți pentru perioade lungi de timp; nu știi niciodată când se va termina
  • Ei vorbesc cu alți oameni, dar nu cu tine
  • Încerci să vorbești cu ei, dar ei nu îți răspund
  • Te simți pedepsit de tăcerea lor
  • Ei nu încearcă să-ți comunice sentimentele lor

Utilizarea tratamentului silențios este abuz?

De-a lungul timpului, actul de a oferi cuiva tratamentul tăcut lăsat necontrolat poate deveni un semn că ești într-o relație abuzivăDacă te confrunți cu acest tip de comportament în relația ta, este important să fii conștient și de alte semne de avertizare ale abuzului emoțional .

Semnele de avertizare că tratamentul tăcut poate fi abuziv includ:

  • O folosesc ca tactică de manipulare pentru a controla situația sau conversația
  • Ei știu că deranjează partenerul sau soțul/soția, dar continuă să o facă oricum
  • Îl folosesc ca formă de comunicare pasiv-agresivă
  • Durează o perioadă exagerată de timp
  • Îl lasă pe cel care îl primește să se simtă mai anxios, izolat și singur