Tulburarea bipolară în timpul sarcinii.

Multe femei cu tulburare bipolară au sarcini și copii sănătoși, dar există unele riscuri în jurul nașterii unui copil cu această afecțiune.

Dacă aveți tulburare bipolară, sunteți expus riscului de:

  • dezvoltarea  psihozei postpartum , în special dacă alte femei din familia dumneavoastră au avut psihoză postpartum
  • dezvoltarea depresiei postnatale
  • starea dumneavoastră reapare (care are o recidivă) în timpul sarcinii dacă ați avut recent episoade severe și/sau aveți nevoie de medicamente pentru a preveni recidiva.

Cum ar trebui să fie gestionată starea mea în timpul sarcinii?

Dacă sunteți însărcinată, spuneți imediat medicului dumneavoastră de familie sau moașei că aveți tulburare bipolară. Ar trebui să fiți îndrumat către un serviciu specializat de sănătate mintală sau către serviciul comunitar de sănătate mintală.

Nu încetați să luați medicamente pentru probleme de sănătate mintală înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră. Acest lucru poate duce la simptome de sevraj. De asemenea, ar putea face ca simptomele să revină sau să se agraveze.

Unele medicamente utilizate pentru tratarea tulburării bipolare prezintă riscuri atunci când sunteți însărcinată sau alăptați. Dar unele femei vor trebui totuși să-și ia medicamentele, deoarece beneficiile gestionării bipolarului lor depășesc orice risc pentru sarcină.

Specialistul dumneavoastră în sănătate mintală vă va vorbi despre ceea ce ar putea fi cel mai bine pentru dumneavoastră, dar este decizia dumneavoastră. Vi se poate sfătui să:

  • rămâneți la medicamentele pe care le luați acum
  • trece la un alt medicament
  • opriți sau reduceți doza de medicament.

Asigurați-vă că înțelegeți riscurile și beneficiile tuturor opțiunilor dumneavoastră înainte de a vă decide.

Valproat de sodiu

Valproatul de sodiu este cunoscut pentru a crește riscul de malformații congenitale specifice, inclusiv defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Dacă luați valproat, adresați-vă imediat medicului dumneavoastră pentru sfaturi.

Plan de îngrijire

Specialistul dumneavoastră în sănătate mintală și moașa vor lucra împreună pentru a face un plan de îngrijire privind modul în care starea dumneavoastră va fi tratată în timpul sarcinii, nașterii și după aceea. Acest plan ar trebui să includă modul în care veți fi tratată dacă decideți să alăptați și cum veți fi monitorizată pentru recidivă după ce veți avea copilul. Este bine dacă vi se oferă o copie a planului și ar trebui să existe detalii despre cum dumneavoastră și familia dumneavoastră puteți obține ajutor rapid dacă vă simțiți rău. Puteți împărtăși acest plan oricărei persoane implicate în îngrijirea dvs. de sarcină.

Terapie psihologică

Specialistul dumneavoastră poate oferi terapie cognitiv-comportamentală sau altă terapie vorbită pentru a reduce șansele ca starea dumneavoastră să revină în timpul și după sarcină. Acest lucru poate fi util în special dacă schimbați sau încetați să luați medicamente.

Manie

Dacă dezvoltați manie sau depresie severă și luați deja medicamente, trebuie să vă consultați imediat medicul.

Alăptarea

Dacă luați medicamente pentru tulburarea bipolară și intenționați să alăptați, medicul dumneavoastră ar trebui să se asigure că este sigur să continuați să luați medicamentele. Dacă alăptați și luați medicamente pentru afecțiunea dumneavoastră, copilul dumneavoastră ar trebui verificat pentru efecte secundare.

Litiul poate trece prin laptele matern, deci nu este potrivit pentru alăptare. Dar unele femei cu tulburare bipolară trebuie să ia litiu pentru a se menține bine. Dacă luați litiu, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru mai mult sprijin și informații despre hrănirea copilului cu biberonul .

Pot exista și alte motive pentru care alăptarea nu este pentru tine. De exemplu, dacă nu dormi pentru că hrăniți copilul, acest lucru vă poate afecta starea. Unele mame decid să hrănească cu formulă sau să extragă lapte matern, astfel încât partenerul lor să poată face alăptarea de noapte.

Dacă decideți să nu alăptați pentru a evita privarea de somn, nu este nevoie să vă simțiți vinovată pentru asta. Copilul tău are nevoie de tine pentru a fi bine.