Tinctura de propolis. Cum ne ajută aceasta în timpul iernii?

Extractul de propolis a devenit un ingredient natural cheie pentru produsele farmaceutice și suplimente alimentare. Motivul principal este că conține mulți compuși bioactivi care sunt foarte benefici pentru sănătate.

Propolisul a recăpătat atenția recent, deoarece consumatorii sunt interesați de un stil de viață mai sănătos. De asemenea, în produsele care le întăresc sistemul imunitar. Să ne gândim la aplicațiile sale largi în timpurile preistorice. De-a lungul istoriei, extractul de propolis a fost folosit pentru a lupta împotriva infecțiilor, pentru a vindeca răni sau pentru a îmbălsăma cadavre. Cu toate acestea, dacă i-ați subestimat vreodată potențialul, aflați că acesta este motivul pentru care mii de albine au reușit să supraviețuiască 50 de zile până la erupția vulcanului din Insulele Canare.

Compuși bioactivi ai propolisului

Propolisul este o sursă naturală de substanțe biologic active: uleiuri esențiale, vitamine și alți compuși organici care apar în mod natural ca parte a lanțurilor trofice și conferă beneficii utile pentru sănătate. Unele dintre cele mai importante sunt prezentate mai jos:

Compuși fenolici

Propolisul este bogat în acizi fenolici și polifenoli, care acționează ca unii dintre cei mai vechi agenți antiseptici. Acești compuși conferă extractului de propolis o proprietate antibiotică naturală care protejează sistemul imunitar și acționează împotriva microorganismelor.

Terpenoide

Terpenoizii sunt compuși foarte aromatici cu calități antifungice puternice care stimulează activitatea antimicrobiană Prezența sa în extracte naturale ajută la reducerea expresiei mediatorilor inflamatori, la îmbunătățirea pătrunderii pielii și la creșterea nivelului de energie. 

Flavonoide

Flavonoidele prezente în propolis sunt responsabile pentru protejarea celulelor organismului de daune oxidative care pot duce la boli.

Enzime

Propolisul are un amestec de secreții salivare și enzimatice care accelerează diferite reacții enzimatice, favorizând metabolismul celulelor, circulația sângelui și, de asemenea, formarea fibrelor de colagen.

Care sunt efectele secundare ale propolisului?

Propolisul poate duce la reacții adverse la unele persoane. Din cauza lipsei de cercetare, se cunosc puține lucruri despre efectele secundare pe termen scurt sau lung ale propolisului. Nu mai utilizați propolis și contactați medicul dacă apar efecte secundare.

Nu utilizați propolis dacă sunteți alergic la produsele apicole (inclusiv miere).  Propolisul poate încetini coagularea sângelui și poate crește riscul de sângerare la persoanele cu tulburări de sângerare sau în timpul intervențiilor chirurgicale. Nu mai luați propolis cu două săptămâni înainte de operație.

Interacțiuni

Este esențial să citiți cu atenție lista de ingrediente și panoul cu informații nutriționale ale unui supliment pentru a ști ce ingrediente și cât de mult din fiecare ingredient este inclus. Vă rugăm să consultați această etichetă a suplimentului cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru a discuta eventualele interacțiuni cu alimente, alte suplimente și medicamente.

S-a observat că propolisul are interacțiuni cu anumite medicamente și suplimente pe bază de plante, care includ:

  • Medicamente care folosesc o enzimă numită citocrom P450 pentru a le descompune: Propolisul ar putea schimba efectul acestor medicamente.
  • Jantoven (warfarină): Propolisul poate reduce efectele warfarinei și poate crește riscul de coagulare a sângelui.
  • Usturoi, ghimbir, ginkgo, ginseng și nattokinaza: Propolisul poate încetini coagularea sângelui, așa că administrarea acestuia cu alte suplimente cu efecte similare poate crește riscul de sângerare.