Sistemul nervos parasimpatic și stresul.

Pe măsură ce progresezi în recuperare, s-ar putea să te trezești într-o situație stresantă, simțindu-te anxios și îngrijorat.

Uneori, stresul este cauzat de ceva psihologic, cum ar fi îngrijorarea constantă cu privire la pierderea unui loc de muncă sau o problemă de familie. Alteori, cauza sentimentelor de anxietate poate fi de mediu, cum ar fi un termen limită apropiat sau încercarea de a ajunge la muncă într-o oră de vârf aglomerată.

Indiferent de cauza stresului, nivelurile ridicate de anxietate determină corpul uman să reacționeze prin eliberarea hormonilor de stres care au ca rezultat modificări fiziologice care includ bătăi inimii, accelerarea respirației, încordarea mușchilor și transpirația. Toate reacțiile combinate ale organismului la stres sunt cunoscute sub denumirea de răspuns de luptă sau fuga.

A ști cum să folosești sistemul nervos parasimpatic pentru a-ți gestiona stresul și anxietatea poate promova sobrietatea de durată prin reducerea nevoii de a apela la substanțe care creează dependență.

Răspunsul de luptă sau de zbor și sistemul nervos parasimpatic

Răspunsul de luptă sau de zbor a fost conceput ca un mecanism de supraviețuire pentru a permite mamiferelor, inclusiv oamenilor, să reacționeze rapid la o situație care pune viața în pericol. Din păcate, astăzi corpul uman are același răspuns la factorii de stres care nu pun viața în pericol, care provoacă un nivel ridicat de anxietate.

Cercetările au arătat că efectele pe termen lung ale stresului cronic afectează sănătatea psihologică și fizică a unei persoane. Potrivit unui articol, activarea repetată a răspunsului la stres afectează organismul. Cercetările sugerează că stresul cronic contribuie la creșterea tensiunii arteriale, promovează formarea de depozite care înfundă arterele și provoacă modificări ale creierului care pot contribui la anxietate, depresie și dependență.

Răspunsul de luptă sau de zbor al corpului este controlat de sistemul nervos simpatic, care este o parte a sistemului nervos autonom. Cealaltă parte este sistemul nervos parasimpatic, care lucrează pentru a se relaxa și a încetini răspunsul organismului.

Sistemul nervos autonom este descris în acest fel: Sistemele nervoase simpatic și parasimpatic acționează ca accelerația și frânarea unei mașini. Sistemul simpatic este acceleratorul, mereu gata să devină turație și să ne scoată din pericol. Sistemul parasimpatic sunt frânele, care ne încetinesc atunci când pericolul nu este prezent.”

Cum scade sistemul nervos parasimpatic anxietatea?

Schimbările în organism atunci când sistemul nervos simpatic este activat au loc foarte rapid. Până când creierul percepe că pericolul a trecut, el continuă să elibereze corticotropină și hormoni adrenocorticotropi care mențin organismul în alertă maximă și pregătit pentru o activitate fizică intensă.

Odată ce amenințarea este depășită, nivelurile de cortizol scad, iar sistemul nervos parasimpatic încetinește răspunsul la stres prin eliberarea de hormoni care relaxează mintea și corpul în timp ce inhibă sau încetinește multe dintre funcțiile de înaltă energie ale corpului.

Activarea sistemului nervos parasimpatic pentru a reduce anxietatea

Când sistemul nervos parasimpatic este activat, acesta produce o senzație de calm și relaxare în minte și corp. Oamenii pot învăța să-și declanșeze sistemul nervos parasimpatic pentru a-și reduce imediat sentimentul de anxietate și stres. Acest lucru le ridică, de asemenea, starea de spirit, le întărește sistemul imunitar și le reduce tensiunea arterială.

Există multe tehnici pe care o persoană le poate folosi pentru a-și întări și activa sistemul nervos parasimpatic, provocând un răspuns de relaxare în corpul său. De exemplu:

  • Petrece timp în natură
  • Fa un masaj
  • Practicați meditația
  • Respirație abdominală profundă din diafragmă
  • Rugăciune repetitivă
  • Concentrați-vă pe un cuvânt care este liniștitor, cum ar fi calm sau pace
  • Joacă-te cu animalele sau copiii
  • Practicați yoga, chi kung sau tai chi
  • Exercițiu
  • Încercați relaxarea progresivă
  • Faceți ceva care vă place, cum ar fi un hobby preferat