Cum afectează boala tiroidiană sarcina și fertilitatea

Înainte de sarcină

Dacă aveți o glandă tiroidă netratată (sau subtratată) subactivă ( hipotiroidism ), probabil că vă va fi mai dificil să rămâneți însărcinată. Femeile pot avea menstruații mai lungi sau mai grele, ceea ce poate provoca anemie, sau menstruația se poate opri complet. Fertilitatea bărbaților poate fi, de asemenea, afectată și este mai puțin probabil ca aceștia să aibă un copil dacă nivelurile lor de hormoni tiroidieni sunt scăzute. Cu toate acestea, odată ce luați medicamente (comprimate de levotiroxină) și nivelul hormonilor tiroidieni revine la normal, șansele dvs. de a rămâne gravidă sau de a avea un copil ar trebui să se îmbunătățească dramatic.

Dacă plănuiți să rămâneți însărcinată, ar trebui să anunțați medicul dumneavoastră și, în mod ideal, să vă faceți un test de sânge înainte de a rămâne însărcinată. Experții în domeniu recomandă ca, dacă sunteți pe levotiroxină, nivelul de TSH ar trebui, în mod ideal, să fie menținut în jumătatea inferioară a intervalului de referință înainte de sarcină, deoarece acest lucru a fost asociat cu un risc mai mic de avort spontan.

Unii pacienți au concentrații de TSH care sunt crescute peste intervalul de referință normal cu tiroxina liberă (fT4) în intervalul de referință normal. Aceasta este o afecțiune cunoscută sub numele de hipotiroidism subclinic . Dacă TSH-ul dumneavoastră este crescut peste normal și nu sunteți deja tratat, este posibil să aveți nevoie de înlocuire cu levotiroxină în timpul sarcinii. Medicul dumneavoastră de familie vă va putea sfătui în acest sens.

Femeile cu anticorpi anti-peroxidază tiroidian (TPO) crescuti (sau pozitivi), care indică un grad de autoimunitate tiroidiană, au un risc crescut de a avea un avort spontan. Studiile ample au arătat că nu există niciun beneficiu de a administra levotiroxină femeilor cu anticorpi TPO pozitivi și funcție tiroidiană normală în ceea ce privește îmbunătățirea fertilității și a rezultatelor sarcinii.

În timpul sarcinii

Este probabil că veți avea nevoie de doze mai mari de levotiroxină în timpul sarcinii, în special în primele 20 de săptămâni, pentru a asigura un aport suficient de hormoni tiroidieni copilului. Dacă luați levotiroxină, ar trebui să vă creșteți doza cu aproximativ 25-50 mcg pe zi, de îndată ce aveți un test de sarcină pozitiv. Acest lucru poate fi realizat și prin dublarea dozei de levotiroxină în două zile pe săptămână. Apoi, ar trebui să aranjați un test al funcției tiroidiene, astfel încât să se poată face ajustări mai precise dacă este necesar.

Chiar dacă rezultatul testului funcției tiroidiene nu este ideal la începutul sarcinii, riscul de apariție a unei complicații a sarcinii este doar puțin mai mare decât în ​​mod normal și veți avea totuși șanse mari de a avea un rezultat de succes al sarcinii. Cu toate acestea, tratamentul cu levotiroxină trebuie ajustat pentru a vă normaliza funcția tiroidiană cât mai curând posibil.

Ar trebui să faceți periodic analize de sânge pe tot parcursul sarcinii, astfel încât doza să poată fi ajustată dacă este necesar.

Dacă vi se prescriu suplimente care conțin fier, calciu sau Gaviscon, ar trebui să le luați cu câteva ore înainte sau după levotiroxină, deoarece acestea pot modifica absorbția levotiroxinei.

După ce copilul se naște

După naștere, probabil că va trebui să reveniți la doza de levotiroxină pe care o luați înainte de sarcină. Ar trebui să faceți un test de sânge pentru a vă verifica nivelul hormonilor tiroidieni la câteva săptămâni după naștere. Este sigur să alăptați în timp ce luați levotiroxină.

În Marea Britanie, toți bebelușii au un test de sânge prin înțepare la călcâi pentru a detecta hipotiroidismul la scurt timp după naștere, iar tratamentul poate fi început foarte repede dacă copilul dumneavoastră are nevoie de levotiroxină. Hipotiroidismul este rar la nou-născuții în Marea Britanie – doar aproximativ un copil din 2.000-3.000 se naște cu hipotiroidism.

Tiroidita postpartum

Tiroidita postpartum , o afecțiune inflamatorie temporară a tiroidei, apare după 5-10% din sarcini și se găsește de obicei la femeile cu autoanticorpi tiroidieni. De obicei, apare la mamă în decurs de șase până la douăsprezece luni de la naștere. Tiroida ta poate fi puțin umflată, dar nu este aproape niciodată dureroasă. De obicei, începe cu simptomele unei tiroide hiperactive ( hipertiroidism ), care se pot rezolva de la sine, dar se pot dezvolta în simptome ale unei tiroide subactive ( hipotiroidism ). Dacă dezvoltați hipotiroidism, vă puteți simți obosit, letargic, deprimat și rece, iar pielea poate fi uscată. Dacă persistă, va trebui să luați comprimate de levotiroxină. Majoritatea femeilor pot opri administrarea acestor comprimate după șase până la douăsprezece luni, dar aproximativ o treime dintre femei dezvoltă hipotiroidism permanent și au nevoie de tratament cu levotiroxină pe termen lung.