Metale grele în pește și fructe de mare. Ar trebui să ne îngrijorăm?

Peștii pot conține diferiți contaminanți din cauza mediului lor. Acești contaminanți provin din poluanții agricoli și industriali. Poluanții organici persistenți, sau POP, sunt în fiecare ocean și în fiecare tip de pește. Din acest motiv, mulți oameni se tem că consumul de pește nu mai este sigur. 

Studii recente arată că nivelurile de poluanți au scăzut constant în ultimii 30 de ani. Un studiu din 2016 în special (citat mai jos) susține că nivelurile de revendicare au scăzut cu 15 – 30% în fiecare deceniu. Aprecierea: peștele mediu conține acum cu 50% mai puțini POP decât în ​​anii 1980.

Dacă oceanele noastre sunt poluate, de ce tendința descendentă?

Din 2001, 152 de țări au convenit să interzică sau să elimine cele mai comune 12 POP. Aceasta înseamnă că reducerea ar putea fi din cauza interdicțiilor asupra POP. Ar putea fi, de asemenea, rezultatul modificărilor dietetice ale vieții marine, pe măsură ce se adaptează la mediile în schimbare. Cercetătorii se grăbesc să spună că sunt necesari încă 10 ani de studiu înainte de a putea ști dacă aceasta este o tendință pe termen lung.

Ce metale grele sunt în pește?

Metalele grele sunt un subiect dezbătut. Le întâlnim în machiaj, mâncare, materiale de construcție și multe altele. Probabil ați auzit că metalele grele se pot acumula și în pești.

Unele dintre cele mai comune metale grele care contaminează fructele de mare sunt:

  • plumb
  • cadmiu
  • arsenic
  • mercur

Pentru mulți oameni, cea mai mare îngrijorare este metilmercurul, care este făcut din mercur anorganic pe care corpul nostru nu îl poate procesa.

Mercurul anorganic provine din deșeuri industriale, emisii de coșuri de fum, vulcani și fabrici alimentate cu cărbune. Organismele acvatice transformă acest mercur anorganic în metilmercur.

Potrivit Food and Drug Administration (FDA), metilmercurul se găsește în concentrații mici în toate fructele de mare. Cu toate acestea, ei susțin, de asemenea, că la multe specii de pești nivelurile sunt sigure pentru majoritatea oamenilor să mănânce.

Este peștele sigur pentru mamele însărcinate și care alăptează?

Dacă ai fost însărcinată, știi deja… femeile însărcinate primesc tot felul de sfaturi (uneori nedorite)! Un subiect dezbătut, desigur, este ce alimente ar trebui să mănânce o viitoare mamă.

Viitoarele mamici stiu ca alimentele de inalta calitate, bogate in nutrienti sunt esentiale pentru sanatatea bebelusului. Mulți avertizează femeile însărcinate să nu consume fructe de mare. Cu toate acestea, fructele de mare conțin mulți dintre acești nutrienți necesari.

Doar unul dintre acești nutrienți sunt acizii grași omega-3, care sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului. Una dintre cele mai bune și mai comune surse de omega-3 cu lanț lung sunt fructele de mare.

Importanța omega-3 – iată câteva dovezi:

  • Un studiu din 2008 încurajează mamele să mănânce mai mult pește pentru dezvoltarea neuronală optimă a bebelușului.
  • În 2014, FDA și EPA au emis o declarație conform căreia mamele însărcinate/care alăptează și copiii mici ar trebui să mănânce 2-3 porții de pește pe săptămână!