Bacterie sau virus? Află cauza infecției tale prin simptome.

Infecțiile bacteriene sunt cauzate de bacterii, în timp ce infecțiile virale sunt cauzate de viruși. Asta e partea ușoară. Diferențierea dintre cele două necesită intervenție medicală, deoarece ambele pot provoca febră și iritabilitate. Iar tratamentele variază semnificativ.

Infecții virale

Infecțiile virale obișnuite, cum ar fi o infecție a căilor respiratorii superioare, pot fi de obicei detectate prin curgerea nasului, tuse, febră scăzută, dureri în gât și dificultăți de somn. Niciun antibiotic sau medicamente antivirale nu pot grăbi recuperarea după răceală.

De remarcat, în comparație cu adulții, infecțiile respiratorii superioare la copii pot dura mai mult (până la 14 zile) și pot apărea mai frecvent (în medie șase până la opt pe an).

Gripa este o boală virală care poate provoca multe dintre aceleași simptome, dar este frecvent însoțită de dureri intense ale corpului și febră mai mare. Spre deosebire de infecțiile căilor respiratorii superioare, durata gripei — dacă este detectată în primele 48 de ore de boală — poate fi scurtată de medicamente antivirale.

O doză de vaccin antigripal (sau două doze pe lună distanță la copilul mic care primește vaccin antigripal pentru prima dată) administrată la începutul fiecărui „sezon gripal” poate ajuta la prevenirea infecțiilor gripale.

Infecții bacteriene

În unele cazuri devenim mai îngrijorați că infecția poate fi cauzată de o infecție bacteriană. Infecțiile bacteriene pot fi rezultatul unei „infecții secundare” (adică virusul a inițiat procesul, dar a urmat o bacterie) atunci când:

  • Simptomele persistă mai mult decât cele așteptate 10-14 zile în care un virus tinde să dureze
  • Febra este mai mare decât ne putem aștepta de la un virus
  • Febra se agravează la câteva zile după boală, mai degrabă decât să se amelioreze

Sinuzita, infecțiile urechii și pneumoniile sunt exemple comune de infecții secundare. De exemplu, curgerea nasului care persistă peste 10-14 zile poate fi o infecție a sinusurilor care ar fi cel mai bine tratată cu un antibiotic. Durerile de urechi și febra care apar după câteva zile de curge nazale sunt probabil o infecție a urechii. În funcție de vârsta copilului dumneavoastră, aceste infecții pot necesita sau nu un antibiotic.

Pneumonia poate fi detectată prin tuse persistentă, dureri de stomac sau dificultăți de respirație. Medicul dumneavoastră poate diagnostica pneumonia prin examen fizic sau poate solicita o radiografie toracică.

Alte boli bacteriene care ne îngrijorează includ infecțiile tractului urinar (ITU), care pot fi greu de detectat și pot provoca leziuni renale dacă nu sunt tratate. Dacă copilul dumneavoastră are febră fără o sursă mare de infecție, medicul dumneavoastră va dori probabil să verifice urina. ITU sunt mai frecvente la fetițele mici și la băieții sub un an care nu sunt circumciși.

Preocupările mai serioase sunt bolile bacteriene precum sepsisul (bacteriile din sânge) și meningita bacteriană (infecția bacteriană a căptușelii creierului și măduvei spinării). Devenim îngrijorați de meningita la copiii mai mari cu gât înțepenit sau modificări ale stării mentale. Este mai puțin probabil ca bebelușii să ne arate aceste simptome și este mai probabil să le facem mai multe teste pentru a ne asigura că aceste infecții nu fac parte din boală.

Amintiți-vă că multe dintre vaccinurile pe care copilul dumneavoastră le primește în primii ani sunt menite să prevină aceste infecții bacteriene grave.

Diagnosticarea infectiei bacteriene

Testele care sunt efectuate frecvent pentru a ne ajuta cu diagnosticul unei infecții bacteriene includ o hemoleucogramă completă și culturi de lichid care ne preocupă. Aceasta poate include o hemocultură, o urocultură sau o cultură a coloanei vertebrale (care necesită o rotocultură).

Indiferent dacă infecția se dovedește a fi cauzată de virus sau bacterii, ar trebui să urmăriți copilul pentru oricare dintre următoarele semne și să-l aduceți la asistență medicală dacă se dezvoltă:

  • Deshidratare, demonstrată prin scăderea aportului de lichide; urinare de mai puțin de trei ori în 24 de ore; sau scăderea lacrimilor cu plâns
  • Creșterea efortului de respirație, inclusiv respirație rapidă, evazarea nărilor, utilizarea mușchilor coastelor, stomacului sau gâtului pentru a respira
  • Scăderea semnificativă a activității sau a capacității de răspuns
  • Nicio îmbunătățire într-o perioadă de trei până la cinci zile
  • Toți copiii sub trei luni cu febră