Cistita interstițială – Medicina alternativă.

Cistita interstițială (CI) este o afecțiune a vezicii urinare care provoacă dureri pelvine și vezicii urinare, o senzație de arsură la urinare și adesea duce la disconfort în timpul actului sexual.

Durerea și iritația asociate cu cistita interstițială  necesită, în general, un plan de tratament continuu. Cu toate acestea, există remedii naturale recomandate și modificări minore ale stilului de viață care pot ajuta, de asemenea, la gestionarea simptomelor.

Va ajuta dieta și nutriția pentru cistita interstițială?

Deși nu există o dietă concretă pentru cistita interstițială, primul lucru pe care majoritatea practicienilor holistici îl vor recomanda atunci când gestionează crizele de cistita interstițială este să țină un jurnal alimentar.

Se crede că anumite alimente precum cofeina, zahărul, citricele, roșiile, sifonul, alcoolul, carbohidrații și grăsimile procesate inflamează vezica urinară.

Păstrarea unui jurnal și eliminarea alimentelor care declanșează durerea în vezică poate ajuta semnificativ la reducerea disconfortului. Alimentele declanșatoare vor varia de la persoană la persoană, iar colaborarea cu un nutriționist poate fi o resursă excelentă în găsirea planului de alimentație potrivit.

Kinetoterapie pelviană

Ca și în cazul multor afecțiuni de durere cronică, creierul se poate reconecta în cele din urmă pentru a se aștepta la durere. Acest lucru îi determină pe pacienții cu IC la strângerea neintenționată a mușchilor podelei pelvine, crescând astfel tensiunea pelviană și făcând urinarea și mai inconfortabilă.

Terapia fizică pentru ”podeaua” pelvină se concentrează pe tehnici de reducere a restricției musculare a podelei pelvine, inclusiv terapia manuală în zona pelviană, terapia de eliberare a punctelor de declanșare, exerciții și biofeedback. Prin eliberarea tensiunii din mușchii pelvieni, s-a dovedit că terapia fizică reduce inflamația și restabilește mușchii pelvieni să funcționeze mai normal.

Autoîngrijire și masaj

Îngrijirea de sine și automasajul sunt două remedii naturale care pot îmbunătăți tratamentul de kinetoterapie pentru cistita interstițială. Rolul cu spumă poate ajuta la eliberarea punctelor de declanșare în mușchi și ajută la restabilirea lungimii și funcției normale a mușchilor.

Discutați cu kinetoterapeutul despre tehnicile și instrumentele de automasaj pentru mai multe îndrumări cu privire la acest remediu.

Supliment de Aloe Vera

Aloe Vera este foarte recomandată de mulți ginecologi pentru a ajuta la menținerea apariției IC la minimum. Cu proprietățile sale naturale antiinflamatorii, antibiotice și antifungice, aloe vera ajută persoanele care suferă de cistita interstițială într-o varietate de moduri.   

Când este ingerată sub formă de capsulă , aloe vera ajută la reconstruirea glucozaminoglicanului – stratul protector al vezicii urinare cunoscut mai frecvent ca strat GAG, care poate fi adesea deteriorat la pacienții cu CI.

În plus, se crede că suplimentele cu aloe vera calmează senzația de arsură asociată cu cistita interstițială și reduc nevoia frecventă de a urina. Pentru uz extern, gelul de aloe vera poate fi amestecat cu apa calda pentru a oferi o spalare de curatare a zonelor intime.

Terapie cu căldură și rece

În funcție de tipul de erupție, aplicarea terapiei cu căldură și frig se poate dovedi utilă în reducerea durerii și a inflamației legate de cistita interstițială.

Erupțiile pereților vezicii urinare, caracterizate în general printr-o senzație de răzuire a lamelor de ras, reacționează bine la aplicarea tamponurilor termice sau sticlelor cu apă fierbinte în zona pelviană.

Același lucru se poate spune și despre erupțiile musculare, care este atunci când mușchii vezicii urinare spasm și provoacă o senzație de durere în vezică, precum și spasme strânse la nivelul podelei pelvine.

O erupție a podelei pelvine – în general rezultatul unui act sexual, a stării lungi pe scaun, a călăriei sau a mersului pe bicicletă – poate fi calmată prin plasarea unei sticle de apă înghețată învelită într-un strat protector pe uretra. Pachetul rece amorțește zona și reduce inflamația.   

Stres și relaxare

Stresul, care pare să fi devenit parte a vieții moderne, are o reacție inflamatorie în organism, ceea ce nu este o veste bună pentru cei care suferă de CI.

Cu toate acestea, reducerea nivelului de stres va ușura în cele din urmă inflamația vezicii urinare și a mușchilor pelvieni. Meditația, relaxarea ghidată sau exercițiile cu impact redus, cum ar fi yoga, nu numai că ajută la reducerea nivelului de stres din minte, dar permit și corpului fizic să se relaxeze.

De exemplu, așezarea pe podea cu picioarele inferioare sus pe un scaun timp de 10-15 minute pe zi reduce inflamația în mușchii pelvieni, relaxând în același timp mintea și așteptările acesteia de a suferi durere.

În plus, persoanele care suferă de CI, cărora le-a fost minimalizată anterior durerea, din cauza unui diagnostic greșit sau a unei înțelegeri greșite a afecțiunii, pot experimenta niveluri mai ridicate de stres.  Alăturarea unui grup de sprijin pentru pacienții cu CI sau întâlnirea cu un terapeut poate ajuta la verificarea simptomelor ca fiind reale, eliberând astfel orice stres legat de îndoială.