Confruntarea cu anemie: Cum să crești fierul în mod natural

Fierul participă la câteva procese fiziologice importante, inclusiv producția de hemoglobină și globule roșii; în timp ce nivelurile scăzute de fier pot duce la o afecțiune medicală gravă numită anemie cu deficit de fier. Puteți alege suplimente de fier pentru a vă îmbunătăți nivelul, dar urmați o dietă sănătoasă, care include alimente bogate în fier și combinarea alimentelor pentru o absorbție optimă vă poate ajuta să vă creșteți nivelul de fier în mod natural. Dacă vă confruntați cu o deficiență de fier semnificativă din punct de vedere medical, apelați la medicul dumneavoastră pentru sfaturi, în loc să încercați să o remediați singur.

Consumați mai multe alimente bogate în fier

Fierul are două forme alimentare – hem și non-hem. Fierul hem provine din hemoglobina din celulele roșii din sânge; prin urmare, numai produsele de origine animală conțin fier hem. Alimentele vegetale furnizează fier non-hem, care are o structură chimică diferită. Non-heme este, de asemenea, tipul adăugat la alimente și băuturi fortificate cu fier. Corpul tău absoarbe fierul hem mai eficient decât fierul non-hem.

Consumul de surse de fier hem îți va îmbunătăți nivelul mai rapid. Cele mai bune surse sunt ficatul de pui, stridiile și ficatul de vită, care furnizează 11, 6 și, respectiv, 5 miligrame per porție. Carnea de vită, carnea de curcan închisă la culoare, carnea de vită tocată, de asemenea, cantități considerabile de fier.

Îmbunătățiți absorbția fierului non-hem

Cerealele fortificate cu fier au de obicei 100% din recomandarea zilnică de fier. Făina de ovăz are 11 miligrame, soia are aproximativ 9 miligrame și lintea are aproximativ 7 miligrame de fier per porție. Fasolea și legumele cu frunze verzi închise, cum ar fi spanacul, sunt, de asemenea, surse vegetariene excelente sau fier, cu aproximativ 3 până la 4 miligrame per porție. Corpul tău nu absoarbe fierul non-hem la fel de bine ca fierul hem, dar combinarea surselor de fier hem de carne slabă, pasăre sau pește cu fasole, linte sau legume cu frunze verzi închise într-o masă îmbunătățește absorbția fierului non-hem. Vitamina C stimulează și absorbția tuturor tipurilor de fier, așa că bea un pahar de suc de portocale cu un bol de fulgi de ovăz dimineața sau cu o salată de pui la prânz.

Evitați alimentele care scad absorbția

Calciul, taninurile, fosfații și fibrele interferează cu aportul de fier hem și non-hem, conform Colorado State University Extension. Evitați să mâncați sau să beți produse lactate, băuturi cu cola, ceai, cafea și alimente bogate în fibre cu alimente cu fier pentru a îmbunătăți absorbția.

Gatiti cu fonta

Un studiu publicat în 2003 în „Journal of Food Science” a constatat că gătitul cu oale și tigăi din fontă crește conținutul de fier al alimentelor. În special, alimentele cu acizi organici, cum ar fi acidul citric în sosul de roșii și acidul lactic în sosurile de smântână, au crescut considerabil infiltrarea fierului din tigaie în alimente.