Ce este Candida? (și semne de creștere excesivă a acesteia)

Candida albicans este un tip de ciupercă care crește pe aproape toată lumea și, în mare parte, nu cauzează nicio problemă. Dar, uneori, poate scăpa de sub control și se poate transforma în candidoză sau creșterea excesivă a candidozei.

Semne de creștere excesivă a Candida.

Pete albe în cavitatea bucală.

Un înveliș alb, asemănător brânzei, pe limbă, pe interiorul obrajilor, pe gât sau pe cerul gurii, toate pot fi un semn al creșterii excesive a candida în gură – de obicei numită afte bucalăAdesea, este declanșată de un sistem imunitar slăbit  sau de utilizarea antibioticelor, dar poate proveni și din uscăciunea gurii sau modificări hormonale (cum ar fi cele care apar în timpul sarcinii).

Sturdul poate apărea brusc și îl vei ști când îl vei vedea. Pe lângă acel strat alb din gură, s-ar putea să ai probleme cu gust sau înghițire sau să simți că gura este plină de bumbac. Este posibil să observați și roșeață sau durere în jurul marginilor gurii.

Infecții frecvente ale tractului urinar

Similar cu infecțiile cu drojdie, majoritatea oamenilor se vor confrunta cu o infecție a tractului urinar la un moment dat. De obicei, sunt marcate de sentimentul că trebuie să faci urinezi în mod constant , chiar dacă nu iese prea multe. De asemenea, s-ar putea să simți o senzație de arsură în timp urinării sau să observi că urina ta este tulbure, roșie sau miroase foarte puternic.

Ciuperca candida este una dintre cele mai frecvente cauze, de infecții ale tractului urinar, așa că dacă infecțiile urinare se simt ca un lucru obișnuit pentru dvs., acestea ar putea fi un semn al creșterii excesive a candidozei.

Probleme gastrointestinale

A avea orice stare de sănătate care suprimă sistemul imunitar poate crește riscul de creștere excesivă a Candida. Dar ar putea fi valabil mai ales pentru bolile inflamatorii intestinale precum boala Crohn sau colita ulceroasă.

Candida este vinovatul din spatele celor mai multe infecții fungice la persoanele cu IBD, probabil pentru că un dezechilibru al bacteriilor bune din intestin face mai ușor ca ciuperci precum candida să înflorească. Deși simptomele IBD pot fi individualizate, ele sunt de obicei marcate de dureri abdominale și crampe, diaree sau scaun cu sânge, scăderea poftei de mâncare și scădere în greutate. 

Infecții cutanate frecvente

Candida trăiește în mod normal la suprafața pielii. Dar uneori, ciupercile își pot face loc sub suprafața pielii și pot provoca o infecție urâtă. Aceasta ar putea arăta ca pielea uscată solzoasă, ciuperca unghiilor de la picioare sau mătreața.

Deoarece candida iubește mediile calde și umede, infecțiile ajung adesea să se formeze între cutele sau pliurile pielii – cum ar fi axila, inghinala, trunchiul sau sub sâni. Ele sunt de obicei marcate de o erupție cutanată cu mâncărime care arată ca un grup de coșuri roșii mici.

Dureri articulare

Candida se aprinde adesea în gură, intestin sau vagin, dar se poate deplasa și prin fluxul sanguin și se poate răspândi în alte părți ale corpului. Și acest tip de exces, numit candida invazivă, se poate instala uneori în articulații și poate provoca dureri asemănătoare artritei la șolduri sau genunchi .

Cu toate acestea, doar articulațiile dureroase s-ar putea să nu vă îndrume cu privire la o problemă cu candida. Așa că este și mai important să acordați atenție oricăror alte probleme care vă pot da indicii asupra a ceea ce se întâmplă. „Simptome suplimentare ar putea fi oboseala, ceața creierului, erupții cutanate, balonare abdominală, diaree, constipație sau rărirea părului