Lumina albastră pentru îmbunătățirea sănătății.

Ce este lumina albastră?

Lumina este radiație electromagnetică de o varietate de lungimi de undă în spectrul electromagnetic.

Există atât lumină vizibilă, cât și nevizibilă. Lumina nevizibilă include lumina ultravioletă ( UV ) și infraroșu, în timp ce lumina vizibilă include întregul spectru al curcubeului, inclusiv lumina albastră. În spectrul luminii vizibile, fiecare lungime de undă este reprezentată de o culoare.

Dintre toate culorile spectrului luminii vizibile, lumina albastră (lungime de undă 446 – 477 nm) are cel mai puternic impact asupra fiziologiei noastre și asupra ritmului circadian , deoarece pigmenții din piele și retină reacționează la această lungime de undă.

Lumina Albastră și Ochii Noștri

Când lumina lovește ochiul, ea lovește celulele sensibile la lumină. Aceste celule contribuie la antrenarea ritmului circadian prin trimiterea de mesaje către nucleul suprachiasmatic (SCN) din hipotalamus . Această regiune a creierului coordonează expunerea la lumină cu funcțiile corpului prin impulsuri hormonale, nervoase involuntare și indicii legate de hrănire .

Putem profita de aceste răspunsuri controlând timpul și tipul de expunere la lumină, o abordare numită fototerapie. Privind o sursă adecvată de lumină albastră, stimulăm celulele fotoreceptoare și generăm un răspuns în hipotalamus . Acest lucru ajută la tulburările de somn , depresia , demența și somnolența în timpul schimburilor de noapte.

Lumina albastră și pielea

În alte părți ale corpului, precum pielea, lumina albastră activează proteinele care conțin molecule sensibile la lumină (porfirine și flavone), crescând activitatea mitocondrială. Aceasta, la rândul său, crește stresul oxidativ.

Celulele pielii răspund prin eliberarea de molecule care promovează inflamația și controlează creșterea pielii. Leziunile cauzate de acnee și unele boli proliferative ale pielii se ameliorează atunci când se expun doar anumite părți ale pielii la lumina albastră în condiții controlate .

Susceptibilitatea anumitor molecule la activarea luminii albastre este folosită în scopuri terapeutice. Oamenii de știință au modificat genetic celulele inimii de șobolan pentru a conține o proteină sensibilă la lumină (CatCh). Pulsurile de lumină albastră au ajutat apoi să le controleze bătăile inimii. Cu toate acestea, cel mai probabil acest lucru nu poate fi aplicat la oameni.

Pentru a profita de efectele pe care lumina albastră le are asupra corpului nostru, ne putem expune pielea sau ochii la o sursă adecvată de lumină albastră (o lampă LED specială). Durata și ora zilei pentru expunere vor depinde de starea pe care dorim să o îmbunătățim.

Beneficii pentru sănătate

Efectele luminii albastre asupra corpului nostru pot fi folosite pentru a trata anumite boli . Terapia fotodinamică este o altă metodă care combină lumina albastră cu medicamente care se activează în lungimile de undă ale luminii albastre.

Eficient pentru:

1) Icter la nou-născuți

Bilirubina este un compus galben care este un produs de degradare al hemoglobinei din globulele roșii . Bilirubina se acumulează adesea în sângele nou-născuților provocând icter (hiperbilirubinemie). În cele mai multe cazuri, icterul dispare după câteva zile. Dacă nu, iar nivelul bilirubinei din sânge este ridicat, se recomandă fototerapia pentru a preveni riscul de leziuni cerebrale.

Terapia cu lumină albastră ajută la descompunerea bilirubinei în produse care sunt ușor de eliminat și este o terapie aprobată pentru icter la nou-născuți .

Eficacitatea tratamentului depinde de pătrunderea țesuturilor de către undele luminoase. Prin urmare, lămpile cu putere în regiunea 460 – 490 nm sunt cele mai eficiente.

Terapia poate fi fie standard, fie intensivă, în funcție de nivelul bilirubinei . Terapia standard folosește lumină naturală, tuburi fluorescente albe sau albastre. Între timp, terapia intensivă folosește lămpi fluorescente albastre speciale sau lumini LED (430 – 490 nm) .

Dacă nivelul bilirubinei este doar ușor ridicat, terapia este opțională. Tratamentul poate fi administrat la domiciliu, dar nivelul bilirubinei trebuie monitorizat în mod regulat .

În funcție de cauza bilirubinemiei, nivelul bilirubinei poate reveni după oprirea tratamentului. Prin urmare, este important să le monitorizăm.

Lumina soarelui este o sursă naturală de lumină albastră. Nu este recomandat ca lumina soarelui să fie folosită pentru fototerapie din cauza riscurilor expunerii unui nou-născut gol la variații de temperatură și arsuri solare.

Sindromul Crigler-Najjar de tip 1 este o boală ereditară în care lipsa producerii unei enzime determină hiperbilirubinemie (cauzată de mutații ale genei UGT1A1 ). În timp ce transplantul de ficat este singurul tratament definitiv, terapia zilnică cu lumină albastră poate fi utilizată pentru a gestiona simptomele.

Cu toate acestea, bilirubina este un antioxidant puternic. Un nivel foarte scăzut poate afecta negativ nou-născuții și poate provoca boli pulmonare cronice și leziuni cerebrale .

2) Depresia

Terapia cu lumină strălucitoare este aprobată pentru a trata depresia afectivă sezonieră (SAD). Într-un studiu cu 52 de adulți cu SAD care au primit terapie de dimineață timp de 10 zile, terapia cu lumină albastră a fost la fel de eficientă ca o lumină strălucitoare în diminuarea percepției simptomelor depresiei.

Într-un alt studiu cu 24 de pacienți cu SAD, terapia zilnică cu lumină albastră timp de trei săptămâni a fost mai eficientă decât lumina roșie pentru ameliorarea simptomelor depresiei.

Utilizarea în timpul zilei a luminii albe îmbogățite cu albastru a ajutat la îmbunătățirea somnului și scade depresia și agitația la pacienții cu demență.