Fast food-ul vegan. La ce să fii atent daca esti vegan.

Problema este că, deși este posibil să consumați o dietă vegană sănătoasă (cu îngrijire și suplimente de vitamina B12), mulți dintre acești înlocuitori de carne vegani sau analogi de carne, așa cum sunt cunoscuți în industrie, nu sunt deloc sănătoși. Ele se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate, identificate pentru prima dată de academicienii brazilieni ca parte a clasificării NOVA. UPF-urile sunt acum acceptate pe scară largă de experții în alimentație ca fiind nesănătoase și probabil care creează dependență, fiind învinuite pentru creșterea incidenței obezității și a sănătății precare la nivel mondial.

NOVA împarte toate alimentele în patru categorii. „Mâncare neprocesată sau minim procesată” se referă la ingrediente crude precum fructele, legumele și carnea. A doua categorie, ingredientele culinare, acoperă făina și uleiul, în timp ce a treia, alimentele procesate, include brânza, de exemplu, tofu, sau pâinea dacă este făcută doar cu făină, drojdie, sare și apă.

Categoria finală o reprezintă alimentele ultraprocesate, produsele care în general vin la pachet și includ ingrediente și procese pe care nu le-ai folosi acasă, potrivit NOVA, „în special arome, coloranți, îndulcitori, emulgatori și alți aditivi folosiți pentru a imita calitățile senzoriale ale alimentelor neprocesate sau minim procesate și ale preparatelor lor culinare sau pentru a masca calități nedorite ale produsului final”. Cu alte cuvinte, produse – ezit să le numesc alimente – care sunt manipulate pentru a ne păcăli, pentru a face ingredientele să pară mai apetisante, sau mai durabile, sau cumva mai bune decât sunt în realitate.

În timp ce un piept de pui la grătar ar fi considerat minim procesat, sau posibil „procesat” dacă includeți puțină sare și ulei, acele „gujons de pui cu plante la grătar” sunt, fără îndoială, ultra-procesate, conținând peste 30 de ingrediente, inclusiv metilceluloză, maltodextrină și uscate. sirop de glucoză.Nu chiar atât de apetisant, dar nu este doar o chestiune de gust.UPF-urile nu doar ne păcălesc palatele, ci ne încurcă și corpul, declanșând hormoni care ne încurajează să mâncăm în exces.