Importanța colagenului.

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. Structura sa asemănătoare fibrelor este folosită pentru a face țesut conjunctiv. După cum sugerează și numele, acest tip de țesut conectează alte țesuturi și este o componentă majoră a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și cartilajului. Ajută la crearea țesuturilor puternice și rezistente, capabile să reziste la întindere.

În alimente, colagenul se găsește în mod natural numai în carnea animală, cum ar fi carnea și peștele, care conțin țesut conjunctiv. Cu toate acestea, o varietate de alimente atât animale, cât și vegetale conțin materiale pentru producerea de colagen în propriul nostru corp.

Corpul nostru produce mai puțin colagen pe măsură ce îmbătrânim, dar producția de colagen scade cel mai repede din cauza expunerii excesive la soare, fumatului, alcoolului în exces și lipsei de somn și de exerciții fizice . Odată cu îmbătrânirea, colagenul din straturile profunde ale pielii se schimbă de la o rețea bine organizată de fibre la un labirint neorganizat. Expunerea mediului poate deteriora fibrele de colagen, reducându-le grosimea și rezistența, ducând la apariția ridurilor pe suprafața pielii.

Suplimentare cu colagen

În ciuda abundenței sale în corpul nostru, colagenul a devenit un supliment de top vândut care se presupune că îmbunătățește părul, pielea și unghiile – componente cheie ale fântânii tinereții. Ideea de a scoate o pastilă care nu are efecte secundare și poate inversa semnele îmbătrânirii este atractivă pentru mulți.

Colagenul a apărut pentru prima dată ca ingredient în cremele și serurile pentru piele. Cu toate acestea, eficacitatea sa ca aplicare topică a fost pusă la îndoială chiar și de dermatologi, deoarece colagenul nu se găsește în mod natural pe suprafața pielii, ci în straturile mai profunde. Fibrele de colagen sunt prea mari pentru a pătrunde în straturile exterioare ale pielii, iar cercetările nu au susținut că lanțurile mai scurte de colagen, numite peptide, au mai mult succes la această performanță.

Se crede că suplimentele orale de colagen sub formă de pastile, pulberi și anumite alimente sunt absorbite mai eficient de organism și au crescut vertiginos în popularitate în rândul consumatorilor. Ele pot fi vândute ca peptide de colagen sau colagen hidrolizat, care sunt forme de colagen descompuse care sunt mai ușor de absorbit. Suplimentele de colagen conțin aminoacizi, elementele de bază ale proteinelor , iar unele pot conține, de asemenea, nutrienți suplimentari legați de pielea și părul sănătos, cum ar fi vitamina C , biotina sau zincul .

Ce spun cercetările despre suplimentele de colagen?

Cele mai multe cercetări despre suplimentele de colagen sunt legate de sănătatea articulațiilor și a pielii. Studiile umane lipsesc, dar unele studii randomizate controlate au descoperit că suplimentele de colagen îmbunătățesc elasticitatea pielii. Alte studii au descoperit că suplimentele pot îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și pot reduce durerile articulare, cum ar fi în cazul osteoartritei sau la sportivi. Colagenul cuprinde aproximativ 60% din cartilaj, un țesut foarte ferm care înconjoară oasele și le amortizează de șocul mișcărilor cu impact puternic; astfel încât o defalcare a colagenului ar putea duce la pierderea cartilajelor și a problemelor articulare.

Cu toate acestea, există potențiale conflicte de interese în acest domeniu, deoarece majoritatea, dacă nu toate, cercetările privind suplimentele de colagen sunt finanțate sau parțial finanțate de industriile conexe care ar putea beneficia de un rezultat pozitiv al studiului, sau unul sau mai mulți dintre autorii studiului au legături cu acelea. industrii. Acest lucru face dificilă determinarea cât de eficiente sunt cu adevărat suplimentele de colagen și dacă merită prețul lor adesea ridicat.

Un dezavantaj al suplimentelor de colagen este necunoscutul despre ce conține exact sau dacă suplimentul va face ceea ce promovează eticheta. Există, de asemenea, preocupări cu privire la suplimentele de colagen care conțin metale grele.

Un alt potențial dezavantaj este că administrarea unui supliment de colagen poate deveni o scuză pentru a nu practica comportamente sănătoase care pot proteja împotriva declinului de colagen, cum ar fi somnul suficient și renunțarea la fumat.

Acestea fiind spuse, cercetările disponibile nu au arătat efecte secundare negative la persoanele cărora li s-au administrat suplimente de colagen.