Infecția cu ascaris.

Se estimează că 807-1,2 miliarde de oameni din lume sunt infectați cu Ascaris lumbricoides (uneori numit doar Ascaris sau ascariasis). Ascaris , anchilostoma și viermii sunt viermi paraziți cunoscuți sub numele de helminți transmisi prin sol (STH). Împreună, ele reprezintă o povară majoră a bolilor parazitare la nivel mondial.

Paraziții Ascaris  trăiesc în intestin. Ouăle de Ascaris  sunt trecute în fecalele persoanelor infectate. Dacă o persoană infectată își face nevoile afară (de exemplu, lângă tufișuri, într-o grădină sau pe un câmp), sau dacă fecalele unei persoane infectate sunt folosite ca îngrășământ, ouăle de viermi sunt depuse pe sol. Ouăle de vierme pot crește apoi într-o formă de parazit care îi poate infecta pe alții. Ascariaza este cauzată de ingerarea acelor ouă de viermi. Acest lucru se poate întâmpla atunci când mâinile sau degetele care au contaminat murdărie pe ele sunt puse în gură sau prin consumul de legume sau fructe care nu au fost cu grijă, spălate sau gătite.

Persoanele cu ascariazis nu prezintă adesea simptome. Dacă apar simptome, acestea pot fi ușoare. Simptomele includ disconfort abdominal sau durere. Infecțiile grele pot bloca intestinele și pot încetini creșterea la copii. Alte simptome, cum ar fi tusea, se datorează migrării viermilor prin corp.

Odată ce viermii ajung în intestine, este posibil să aveți simptome abdominale mai intense. Cu cât aveți mai mulți viermi, cu atât simptomele vor fi mai severe. Simptomele pot include:

  • Dureri abdominale severe .
  • Greață și vărsături .
  • Umflarea abdomenului.
  • Nelinişte.
  • Probleme cu somnul.
  • Malnutriție.
  • Probleme de creștere, la copii.

În cazuri severe, viermii vă pot bloca parțial sau complet intestinul subțire. Este posibil să aveți un pancreas inflamat. Infecția poate pune chiar viața în pericol.

Ascariaza este tratabilă cu medicamente prescrise de doctor.

Oamenii pot fi infectați și cu viermi rotunzi de porc ( Ascaris suum ). Ascaris lumbricoides  (vierme rotunzi uman) și  Ascaris suum  (viermi rotunzi de porc) sunt greu de deosebit. Nu se știe câți oameni din întreaga lume sunt infectați cu  Ascaris suum .