Importanța mișcării în viața de zi cu zi. Un ghid pentru începători – Dr. Mihai Marinescu Medic Primar Cardiologie

Exercițiile fizice regulate sunt unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru sănătatea ta. De fapt, vei începe să vezi și să simți rapid beneficiile pe care activitatea fizică constantă le poate avea asupra corpului și bunăstării tale. Cu toate acestea, pentru a adăuga exercițiile fizice în rutina ta necesită multă hotărâre, iar menținerea acestora pe termen lung necesită disciplină. Dacă te gândești să începi să faci mișcare, dar nu știi de unde să începi, acest articol este pentru tine. Iată tot ce trebuie să știi despre începerea unei rutine și respectarea ei. S-a demonstrat că exercițiile regulate vă îmbunătățesc sănătatea în mod semnificativ. Beneficiile sale principale includ acela de a vă ajuta să obțineți și să mențineți o greutate corporală sănătoasă și o masă musculară și reducerea riscului de boli cronice. În plus, cercetările au arătat că exercițiile fizice vă pot îmbunătăți starea de spirit, vă pot îmbunătăți sănătatea mintală, vă pot ajuta să dormi mai bine și chiar să vă îmbunătățească viața sexuală. Și asta nu este tot. De asemenea, vă poate ajuta să vă mențineți un nivel bun de energie. Pe scurt, exercițiile fizice sunt puternice și vă pot ajuta să vă îmbunătățiți viața.

Verificați-vă sănătatea!

Este important să vă consultați medicul și să obțineți un examen medical fizic înainte de a începe o rutină de exerciții fizice.

Faceți un plan și stabiliți obiective realiste

Odată ce decideți să începeți să faceți exerciții regulat, încercați să creați un plan care să includă pași și obiective realizabile.O modalitate de a face acest lucru estes ă începeți cu un plan de pași simpli de urmat. De exemplu, dacă scopul tău este să termini o alergare de 5 kilometri, poți începe prin a construi un plan care să includă curse mai scurte.

Fă din asta un obicei!

O altă componentă cheie a succesului exercițiului este să te ții de rutina. Se pare că este mai ușor pentru oameni să mențină o rutină de exerciții pe termen lung dacă își fac un obicei și o fac în mod regulat .

Recomandările OMS pentru activitatea fizică diferă funcție de cat. de vârstă:

Copii și adolescenți ( 5-17 ani): în medie 60min/zi de activitate fizică de intensitate cel puțin moderată, în special aerobică.

Adulții: 150-300min/săptămână de exerciții fizice de intensitate cel puțin moderată. Persoanele ce au afecțiuni cronice precum: hipertensiune arterială, diabet zaharat, etc, au aceleași recomandări de activitate fizică ca și adulții sănătoși!