Angioedemul.

Umflarea sau angioedemul este adesea o reacție alergică care afectează părți ale feței, cum ar fi ochii sau buzele. Dacă vă afectează căile respiratorii, este o urgență medicală și trebuie să obțineți ajutor.

Ce este angioedemul?

Angioedemul este o reacție la un declanșator care provoacă umflarea țesutului de sub stratul interior al pielii numit derm sau stratul de sub o membrană mucoasă. Angioedemul apare adesea în același timp cu urticaria (urticarie) și din motive similare. Atât angioedemul, cât și urticaria apar atunci când lichidul din vasele mici de sânge scapă și umple țesuturile, provocând umflături.

De obicei, angioedemul apare rapid și durează aproximativ o zi sau două. Cel mai adesea vă afectează buzele și ochii. Cu toate acestea, angioedemul poate fi grav, chiar fatal, atunci când vă afectează căile respiratorii.

Care sunt tipurile de angioedem?

Există mai multe tipuri de angioedem. Unele organizații pot clasifica angioedemul în diferite tipuri, iar tipurile pot varia. În general, totuși, tipurile de angioedem includ:

  • Angioedem alergic acut.
  • Reacție medicamentoasă non-alergică.
  • Angioedem idiopatic.
  • Angioedem ereditar.
  • Deficit de inhibitor C1 dobândit.
  • Angioedem vibratoriu.

Angioedem alergic acut

S-ar putea să fiți cel mai familiarizat cu acest tip de angioedem. Apare ca o reacție alergică la ceva cu care ați intrat în contact. Acesta ar putea fi ceva pe care l-ați mâncat (un aliment sau o băutură), sau luat (ca în cazul medicamentelor) sau ați atins (ca în articolele făcute cu latex de cauciuc natural). În plus, acest tip de angioedem poate apărea dacă te mușcă o insectă sau un păianjen.

Angioedemul alergic acut apare rapid, de obicei în câteva minute până la aproximativ una până la două ore după ce ați intrat în contact cu alergenul. Aproape întotdeauna aveți urticarie împreună cu umflarea.

Reacție medicamentoasă non-alergică

Acest tip de angioedem nu apare neapărat imediat ce luați medicamentul. Cel mai frecvent grup de medicamente care provoacă această reacție non-alergică este inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, adesea numiți inhibitori ai ECA sau IECA. Aceste medicamente vă relaxează vasele de sânge, tratează insuficiența cardiacă și pot scădea tensiunea arterială. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, pot provoca, de asemenea, angioedem.

Angioedem idiopatic

Angioedemul idiopatic este angioedemul care nu are o cauză cunoscută. Umflarea este localizată pe față, mâini, trunchi, brațe și picioare. Unii oameni au, de asemenea, afecțiuni ale sistemului imunitar și probleme emoționale.

Angioedem ereditar

Angioedemul ereditar (numit și AEE) este ceva ce obțineți genetic de la părinții tăi. Puteți moșteni AEE dacă doar un părinte poartă gena sau are afecțiunea. Unii oameni au mutații genetice spontane care le determină să aibă acest tip de angioedem. Se estimează că 1 din 50.000 de oameni au angioedem ereditar. Există trei tipuri de acest tip de angioedem, toate legate într-un fel de nivelul proteinei C1 și/sau al inhibitorilor de esterază C1 din sângele dumneavoastră.

Deficit de inhibitor C1 dobândit

Deficitul dobândit de inhibitor C1 are ca rezultat angioedem, dar nu este moștenit. Dobândit înseamnă că nu te-ai născut cu această deficiență, ci ai dezvoltat-o ​​în timpul vieții. Acest tip de angioedem, ca și altele, vă poate afecta caseta vocală (laringele) și poate duce la asfixiere (sufocare). A avea limfom cu celule B poate cauza deficiență dobândită a inhibitorului C1.

Angioedem vibratoriu

În această stare, umflarea se datorează vibrațiilor repetate. Acestea se pot întâmpla în timp ce mergeți cu motocicleta, alergați, faceți jogging, masaj viguros sau în timpul altor activități. Angioedemul vibratoriu este o formă de afecțiune similară și rară numită urticarie cronică inductibilă, în care urticaria apare din cauza forțelor exterioare precum frigul, căldura, apa, presiunea sau vibrațiile. Acești urticari cu mâncărimi apar în mod repetat și durează aproximativ șase săptămâni.

Pe cine afectează angioedemul?

Angioedemul poate afecta pe oricine. Se estimează că 20% până la 25% din populația SUA va avea cel puțin un episod de angioedem și/sau urticarie de-a lungul vieții.

SIMPTOME ȘI CAUZE

Care sunt semnele și simptomele umflăturilor (angioedem)?

Semnele și simptomele de angioedem includ:

  • Față umflată sau umflată, în special ochii și gura, inclusiv buzele și limba.
  • Probleme digestive atunci când intestinele sunt umflate. Aceste probleme includ dureri abdominale, diaree sau greață și vărsături .
  • Mâinile, picioarele sau organele genitale umflate.
  • Amețeli sau leșin din cauza modificărilor tensiunii arteriale.
  • Umflare la nivelul gurii, gâtului sau căilor respiratorii care poate îngreuna respirația și vorbirea. Când se întâmplă acest lucru, este o urgență medicală. Obțineți ajutor imediat.

Ce cauzează angioedem?

Cauzele angioedemului depind de tipul de angioedem pe care îl aveți. Alergiile sunt probabil cauza principală a umflării angioedemului. Există multe tipuri de alergii care o pot provoca, inclusiv:

  • Alergii alimentare: Principalii vinovați sunt laptele , ouăle, nucile și crustaceele .
  • Alergii la medicamente: unele dintre medicamentele care provoacă aceste alergii includ antibiotice precum penicilina și medicamentele sulfa, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și substanțele de contrast utilizate în testele imagistice. S-ar putea să aveți și urticarie cu acest tip de alergie.
  • Venin: Acesta este eliberat de insectele înțepătoare și, mai rar, de mușcăturile de păianjen reclus maro.
  • Latex de cauciuc natural: Latexul este folosit pentru a face mănuși, baloane, prezervative și catetere (tuburi folosite în medicină). Probabil că medicul dumneavoastră v-a întrebat dacă sunteți alergic la latex.

Alte cauze ale angioedemului includ probleme moștenite și dobândite cu proteina inhibitor C1, reacții la medicamente care nu sunt reacții alergice standard (nu există mâncărime și nu există urticarie) și mișcări vibraționale.