Dermatita herpetiformă.

Ce este dermatita herpetiformă (DH)?

Dermatita herpetiformă (DH) este o boală a pielii cu mâncărimi intense. Provoacă grupuri de vezicule mici și umflături. Simptomele încep de obicei la vârsta de 30 până la 40 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. Această afecțiune pe tot parcursul vieții este rară la copii. Afectează mai mulți bărbați decât femei.

Ce cauzează dermatita herpetiformă?

În ciuda numelui său, virusul herpes nu provoacă DH.

DH este cauzată de o sensibilitate sau intoleranță la gluten. Glutenul este o proteină care se găsește în grâu și cereale. Când ai DH și mănânci alimente cu gluten, glutenul declanșează o reacție imunitară. Acest lucru face ca materialul numit anticorpi IgA să se depună în piele. Aceasta este ceea ce cauzează erupția cutanată.

Cine este expus riscului de dermatită herpetiformă?

DH se găsește cel mai adesea la oamenii de moștenire nord-europeană. Următoarele boli vă cresc riscul de DH:

  • Boala tiroidiană autoimună
  • Boala celiaca
  • Diabet de tip 1
  • Sindromul Sjögren
  • Lupus

Care sunt simptomele dermatitei herpetiforme?

Fiecare persoană poate avea simptome diferite. Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale DH:

  • Grupuri de mâncărimi, vezicule mici și umflături, mai ales pe coate, partea inferioară a spatelui, fese, genunchi și spatele capului
  • Mâncărime severă și arsură
  • Eroziunile și zgârieturile sunt adesea văzute pe piele

Intestinul poate avea, de asemenea, aceeași alergie la gluten. Aceasta este cunoscută sub numele de boala celiacă. Puteți avea atât DH, cât și celiac. Unele cazuri de celiac devin cancer. Din acest motiv, dacă aveți boală celiacă, este important să consultați un furnizor de asistență medicală specializat în stomac și intestine (un gastroenterolog).

Simptomele DH pot arăta ca alte afecțiuni ale pielii. Discutați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru un diagnostic.

Cum este diagnosticată dermatita herpetiformă?

Pe lângă un istoric de sănătate și un examen fizic, DH este de obicei confirmată cu o biopsie a pielii și un tip specializat de colorare imunofluorescentă care ajută la detectarea anticorpilor IgA. Este posibil să aveți și analize de sânge pentru a găsi anumiți anticorpi.

Cum se tratează dermatita herpetiformă?

DH poate fi bine controlat cu tratament.

Tratamentul va depinde de simptomele, vârsta și starea generală de sănătate. Va depinde și de cât de gravă este starea.

Simptomele DH pot dispărea dacă eliminați tot glutenul din dietă. Vindecarea poate dura de la câteva săptămâni la luni. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate prescrie, de asemenea, un medicament numit dapsonă. Acest medicament suprimă răspunsul pielii și poate îmbunătăți simptomele. Dar medicamentul are unele efecte secundare, inclusiv anemie. Dacă vi se prescrie dapsona, medicul dumneavoastră vă va urmări cu atenție hemoleucograma.

Se poate preveni dermatita herpetiformă?

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni această boală. S-ar putea să preveniți complicațiile ținând departe de alimentele care conțin gluten. Respectarea unei diete fără gluten poate reduce cantitatea de medicamente necesare pentru gestionarea bolii.

Care sunt posibilele complicații ale dermatitei herpetiforme?

Persoanele cu DH au adesea boala celiacă, care se poate transforma în cancer intestinal. Se poate dezvolta și boala tiroidiană.

Trăiește cu dermatită herpetiformă

Este important să urmați sfaturile furnizorului dumneavoastră de asistență medicală despre o dietă fără gluten și medicamente. Iodul și unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot declanșa afecțiunea. Așa că s-ar putea să vi se spună să nu aveți sare iodată și anumite AINS.

Când ar trebui să-mi sun furnizorul de asistență medicală?

Dacă simptomele dumneavoastră se agravează sau dacă aveți simptome noi, sunați la furnizorul dumneavoastră de asistență medicală.

Puncte cheie despre dermatita herpetiformă

  • Dermatita herpetiformă (DH) este o boală a pielii cu mâncărimi intense. Provoacă grupuri de vezicule mici și umflături mici.
  • DH este cauzată de o sensibilitate la gluten.
  • Nu există o modalitate cunoscută de a preveni această boală
  • Simptomele DH se pot clarifica atunci când tot glutenul este eliminat din dietă.