Există o parte bună a ADHD-ului?

Obținerea unui diagnostic de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) pentru tine sau pentru copilul tău poate fi tulburătoare. Dar, în timp ce anumite caracteristici ale ADHD, cum ar fi lupta pentru a sta nemișcat, dificultățile de concentrare și comportamentul impulsiv, pot face ca oamenii să aibă probleme în a-și atinge întregul potențial la școală sau la locul de muncă, există și beneficii ale ADHD.

Aceste „superputeri” ADHD – inclusiv niveluri ridicate de energie și creativitate – înseamnă că a trăi cu ADHD nu este deloc rău. Acest articol discută punctele forte ale ADHD.

Puncte forte și beneficii ADHD 

Persoanele cu ADHD au caracteristici fizice în creier care duc la simptomele tulburării, inclusiv comportament impulsiv și probleme de atenție. Cu toate acestea, aceste caracteristici pot duce și la beneficii. De exemplu, hiperactivitatea (a nu putea sta nemișcat) poate fi un simptom frustrant al ADHD, dar reversul este că oferă niveluri de energie mai ridicate în medie decât la persoanele fără ADHD, conform unui raport al persoanelor cu ADHD. 1

Beneficiile suplimentare ale ADHD includ următoarele:

Individual

  • Energie : Un mic studiu a constatat că persoanele cu ADHD au raportat că le place nivelul de energie mai ridicat. 1
  • Conștientizarea de sine : Tratamentul pentru ADHD include adesea terapii care încurajează autoreglementarea (abilitatea de a gestiona emoțiile și comportamentele). Din acest motiv, persoanele cu ADHD învață declanșatorii și modelele lor și cum să le controleze mai bine decât mulți oameni neurotipici.
  • Încredere în sine : ca parte a tratamentului, persoanele cu ADHD învață cum să se calmeze și să se regleze, o abilitate cu care se luptă mulți oameni neurotipici.
  • Reziliența : Reziliența sau capacitatea de a reveni în urma dificultăților este un predictor al succesului. Părinții și profesorii spun că majoritatea copiilor cu ADHD sunt rezistenți. 2

La serviciu sau la școală

  • Creativitate : Rezolvarea creativă a problemelor este esențială pentru succesul la școală și la locul de muncă. Cercetările au descoperit că persoanele cu ADHD au mai multă creativitate și generare de idei decât persoanele fără tulburare. 3 Acest lucru poate duce la o gândire din afara cutiei, care este atât de importantă pentru inovare.
  • Hiper-concentrare : Mulți oameni cu ADHD devin hiper-concentrați asupra lucrurilor care îi interesează. Acest lucru poate duce la o atenție impecabilă la detalii și la pasiune pentru proiectele școlare și de lucru.
  • Toleranță la risc : Persoanele cu ADHD au adesea o toleranță la risc mai mare decât persoanele fără această afecțiune. În unele situații, acest lucru poate fi benefic, permițându-le să încerce soluții pe care alții ar putea să nu le facă.

În Relații 

  • Așteptări clare : Pentru a face față simptomelor ADHD, persoanele cu ADHD și persoanele de care sunt apropiați au adesea conversații deschise și sincere despre așteptări – ceva care aduce beneficii atât oamenilor și poate întări relația.
  • Impulsivitate : Există unele situații în care comportamentul impulsiv poate fi un dezavantaj, dar în relațiile de lungă durată impulsivitatea și jocul ajută la menținerea unei scântei vie.
  • Receptivitatea față de terapie și abordări comportamentale : Mulți oameni cu ADHD sunt receptivi la terapii încercate sau la abordări noi, care pot ajuta atunci când relația întâmpină provocări.