Cum reactioneaza corpul nostru la frigul extrem si care sunt beneficiile expunerii corpului in #criosauna

Cum reactioneaza corpul nostru la frigul extrem si care sunt beneficiile expunerii corpului in #criosauna

Expunerea la frig este un instrument care ne ajuta sa ne adaptam la frig mai eficient si sa ne calim organismul.

Pricipiul se bazeaza pe expunerea la frig orientata,  controlata si pe termen scurt, care actioneaza in organism ca un stresor. Ca urmare a expunerii la frig extrem ,,se declanseaza mecanisme  care duc la o reducere  a pierderii de caldura si la producerea acesteia.Astfel, organismul va invata sa foloseasca mai bine mecanismele native de autoreglare, gratie carora, corpul nu va suferi un soc termic din cauza scaderii temperaturii.

Metodele expunerii la frig sunt cunoscute si practicate inca din antichitate sub forma compreselor reci, bailor cu gheata, a dusurilor reci sau a bailor de zapada.

Studiile recente recomanda terapia cu frig, in mediul controlat si cu timp controlat de expunere, pentru a reduce riscurile aparitiei de hipotermie, aritmii, crampe musculare, in cazuri nefericite chiar decesul. Un mediu controlat, sigur si  cu expunere temporizata este #criosauna, cu azot lichid.

Criosauna este o ramura a #crioterapiei , care presupune expunerea  controlata a corpului intr-un mediu gazos, la temperatura extrema (  -180 grade Celsius)  timp de maxim 3 minute.

Cum reactioneaza corpul nostru la frigul extrem din interiorul #criosaunei?

In primele secunde de expunere, cand amestecul de aer-azot  invaluie organismul, are loc o vasoconstrictie puternica a vaselor de sange periferice care se ingusteaza pentru reducerea pierderii de caldura. Spre deosebire de baia cu gheata unde sangele se retrage spre extremitati protejandu-le, in cazul criosaunei, sangele se retrage in interiorul corpului , spre organe pentru a le proteja si a mentine temperatura stabila.In urma sesiunii de # criosauna, pielea se raceste la 10-16 grade (cand se atinge si efectul terapeutic  al terapiei) temperatura “nucleului” sau a interiorului corpului se modifica doar cu 1 grad, astfel corpul este protejat  de aparitia hipotermiei.

Dupa sesiunea de #crioterapie, sangele incarcat cu nutrienti, proteine antiinflamatarii si bine oxigenat revine spre periferie.Fluxul sanguin intens la nivelul pielii si muschilor este asociat cu regenerarea corpului, tratarea leziunilor sportive si un efect pozitiv asupra imunitatii. Totodata , corpul elibereaza endorfine ( hormoni ai fericirii’).

Frigul extrem ,  controlat, lipsit de umezeala din #criosauna, declaseaza o serie de procese in organism, care au rezultat suprimarea atat a inflamatiei cronice cat si acute si blocarea temporara a durerii. Nivelul colesterolului “rau” scade, iar o parte  din grasimea alba se transforma in maro, contribuind  la pierderea in greutate.

Pe langa rezistenta la frig, recompensele expunerii la frig vor fi o multitudine de beneficii pentru sanatate:

  • imunitate mai puternica
  • concentrare mai buna
  • reducerea oboselii
  • eliminarea insomniei
  • rezistenta la stres
  • ameliorarea durerii si inflamatiei
  • recuperare mai rapida
  • slabire si tonifiere

Pentru fiecare dintre noi exista cel putin un beneficiu al terapiei cu frig sau #crioterapiei!!!

Pentru a te bucura de beneficiile #crioterapiei in siguranta , alege criosauna doar la Criohealth Galati, strada Ionel Ferin 33, Bloc C120 parter, spatiu comercial, langa Policrom Media.

0740118322 informatii si programari

Liliana Bujor

Specialist #aerocrioterapie

www.criohealthgalati.ro