Top 4 vitamine pentru sănătatea pielii.

Frumusețea începe din interior. Dieta ta face o diferență uriașă în aspectul pielii tale, iar adăugarea anumitor vitamine în dieta ta poate schimba dramatic felul în care arată și se simte pielea ta.

Multe vitamine pot fi aplicate local pe piele cu creme și seruri, dar administrarea de vitamine pe cale orală, fie prin dieta sau sub formă de suplimente, le permite să își exercite magia pe tot corpul, în loc de doar pe față.

Pentru o piele superbă și strălucitoare, iată care sunt vitaminele pe care ar trebui să le adaugi în dieta ta.

Deși corpul tău poate genera vitamina D după expunerea la soare, acest lucru ar putea să nu fie cel mai bun pentru pielea ta. Alimentele bogate în vitamina D includ peștele gras și laptele fortificat.

Vitamina D

Vitamina D este adesea numită vitamina soarelui, datorită capacității corpului nostru de a o produce prin expunerea la soare. Cu toate acestea, expunerea la soare vine cu alte riscuri pentru pielea ta, inclusiv îmbătrânirea prematură, petele solare și un risc crescut de cancer de piele – deci care este cea mai bună modalitate de a obține suficientă vitamina D?

Vitamina D este un hormon solubil în grăsimi care se găsește în peștele gras și lactate – și datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatorii, este excelentă pentru acnee și piele roșie, inflamată. În ciuda marilor sale beneficii pentru sănătate și piele, deficiența de vitamina D este una dintre cele mai comune deficiențe nutriționale din întreaga lume.

Ce face vitamina D atât de specială? S-a demonstrat că protejează pielea de îmbătrânire, pacienții cu niveluri ridicate de vitamina D prezentând ADN care este echivalentul cu cinci ani mai tânăr decât cei cu niveluri mai scăzute. Pacienții care suferă de acnee sunt, de asemenea, probabil să aibă mai puțină vitamina D în sistemele lor – iar suplimentarea cu vitamina D le poate îmbunătăți pielea.

Unde îl găsiți: somon, ton, suc de portocale, lapte și ciuperci.

Când vine vorba de vitamina C, majoritatea oamenilor se gândesc la citrice, cum ar fi portocale, grapefruit, kiwi și lămâie. În timp ce citricele sunt într-adevăr o sursă excelentă de vitamina C, le puteți obține și din ardei gras, ardei iute, căpșuni, spanac și broccoli.

Vitamina C

Probabil că aveți deja o porție sănătoasă de vitamina C în dieta dvs., dar având în vedere cât de eficientă poate fi această vitamină atunci când vine vorba de pielea dvs., există un argument puternic pentru a adăuga mai mult, fie prin suplimente, fie prin anumite alimente.

Vitamina C vine cu o listă completă de beneficii pentru pielea ta, inclusiv luminozitatea și reducerea roșeii, reducerea aspectului cercurilor de sub ochi, reducerea hiperpigmentării și multe altele.

Vitamina C poate stimula, de asemenea, producția de colagen – ideal pentru anti-îmbătrânire. Colagenul reduce aspectul pielii lăsate sau lăsate și reduce aspectul liniilor fine și al ridurilor.

Este bun și pentru mai mult decât pentru o piele strălucitoare: administrarea de vitamina C poate ajuta la reducerea stresului, poate ajuta la scurtarea răcelilor și a gripei și, potențial, poate ajuta chiar la protejarea împotriva accidentelor vasculare cerebrale.

Unde îl găsiți: roșii, spanac, broccoli și ardei.

Vitamina A este esențială pentru pielea sănătoasă și se găsește în ardei gras roșii, morcovi și brânză.

Vitamina A

Când vine vorba de o piele strălucitoare, vitamina A este un super-erou. Ajută la producerea de noi celule proaspete ale pielii – dar asta nu este tot.

Vitamina A conține retinoizi, care sunt compuși care luptă împotriva semnelor de deteriorare a soarelui, cum ar fi hiperpigmentarea, promovează vindecarea rănilor și turnover-ul celular și stimulează producția de colagen. De fapt, studiile arată că oamenii cu o concentrație mai mare de vitamina A în piele par mai tineri decât cei cu o concentrație mai mică.

Vitamina A acționează și ca un exfoliant, eliminând pielea uscată, îmbunătățind tonusul general al pielii și oferindu-i o textură mai fină. În plus, este un mare aliat în lupta împotriva acneei: ajută la normalizarea producției de ulei și previne înfundarea porilor. De fapt, este atât de eficient încât vitamina A eliberată pe bază de prescripție medicală este aprobată de FDA ca tratament pentru acnee.

Unde îl găsiți: cartofi dulci, ardei gras roșii, ouă, somon și iaurt.

Pentru a adăuga mai multă vitamina E în dieta ta, consumă alimente precum semințele de floarea soarelui, fisticul, migdalele și măslinele. Uleiul de floarea soarelui, șofranul și soia conțin și vitamina E.

Vitamina E

Vitamina E este un puternic antioxidant și antiinflamator și poate fi aplicată local, luată ca parte a unui supliment sau adăugată în dieta dumneavoastră prin alimente bogate în vitamina E.

Datorită conținutului ridicat de antioxidanți, vitamina E este excelentă pentru circulația sângelui, ceea ce vă poate ajuta pielea să se simtă mai fermă și mai sănătoasă. Deoarece vitamina E promovează refacerea celulelor și regenerarea, este uneori folosită și pentru a trata cicatricile acneice și pielea uscată.

Pe lângă toate celelalte beneficii ale sale, vitamina E ajută la întărirea și protejarea barierei pielii, protejând-o de soare și păstrând bariera de hidratare a pielii.

Pe lângă protecția și întărirea pielii, vitamina E vă poate reduce riscul de boli de inimă, vă poate îmbunătăți sănătatea plămânilor și chiar poate ajuta la atenuarea crampelor menstruale.  Nu e rău pentru o mică vitamină.

Unde îl găsiți: alune, nuci de pin, arahide, avocado și mango.