Dermatita de contact.

Dermatita de contact apare atunci când pielea devine iritată sau inflamată după ce a intrat în contact cu o substanță care declanșează o reacție alergică . Are unele dintre aceleași simptome ca și celelalte șase tipuri de eczeme. Dar, spre deosebire de dermatita atopică – cea mai comună și dificil de tratat formă de eczemă – aceasta nu apare în familii și nu este legată de alte afecțiuni alergice, cum ar fi febra fânului sau astmul.

Există două tipuri principale de dermatită de contact: iritantă și alergică.

  • Dermatita de contact iritantă , care reprezintă 80% din toate dermatita de contact, nu implică o reacție alergică a sistemului imunitar . În schimb, se întâmplă atunci când celulele pielii sunt deteriorate prin expunerea la substanțe iritante , cum ar fi solvenți , detergenți , săpunuri , înălbitor sau bijuterii care conțin nichel. Machiajul, vopseaua de păr , foarfecele care conțin nichel, cataramele pentru curele sau hainele cu clape metalice sau fermoare pot declanșa, de asemenea, reacții – la fel ca și spălarea excesivă a mâinilor cu apă fierbinte și săpun și purtarea lânii zgârieturi.
  • Dermatita alergică de contact este o reacție alergică întârziată care apare ca o erupție cutanată la o zi sau două după ce pielea este expusă la un alergen . Exemple comune sunt iedera otrăvitoare , lacul de unghii și stejarul otravitor . După expunere, organismul generează o reacție inflamatorie puternică la uleiurile din plantă care duce la o erupție cutanată cu mâncărime în decurs de una până la două zile. Parfumurile , nichelul și conservantul timerosal, care se găsește în unele antibiotice topice , sunt, de asemenea, cauze frecvente ale dermatitei alergice de contact .

Cine face dermatită de contact și de ce?

Dermatita de contact iritantă este frecventă la persoanele ale căror profesii implică utilizarea zilnică a substanțelor chimice, cum ar fi mecanicii, custozii, lucrătorii din domeniul sănătății sau coafuriștii.

Care sunt simptomele dermatitei de contact?

Dermatita de contact provoacă o varietate de probleme ale pielii , inclusiv mâncărime, cruste sau piele solzoasă și leziuni sau vezicule în zonele afectate. Reacțiile cutanate mai severe includ o hipersensibilitate la soare, un risc crescut de arsuri solare și iritații cauzate de protecție solară . În cazuri mai severe, pot apărea vezicule care scurge .

Pe lângă problemele de piele , dermatita de contact poate avea un impact major asupra calității vieții unei persoane, inclusiv tulburări de somn, dificultăți de concentrare sau de îndeplinire a sarcinilor la locul de muncă și la școală.

Cum se tratează dermatita de contact?

Dermatologii prescriu de obicei hidrocortizon și alți steroizi pentru a trata simptomele dermatitei de contact , care pot imita câteva alte afecțiuni ale pielii . Este important să consultați un dermatolog certificat de consiliu pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi psoriazisul .

Steroizii topici pot rezolva mâncărimea și alte simptome ale dermatitei de contact, dar dacă erupția cutanată este larg răspândită, dermatologii pot prescrie un curs pe termen scurt de corticosteroizi orali sau injectabili .

Prevenirea viitoarelor focare depinde de identificarea – și apoi evitarea – iritantului sau alergenului care declanșează crize. Având o rutină bună de îngrijire a pielii, cu cremele hidratante , loțiunile și alte produse pentru piele potrivite, previne, de asemenea, aparițiile viitoare.

În cazul dermatitei de contact iritantă , declanșatorul este de obicei ușor de identificat, deoarece usturimea, durerea sau disconfortul apar de obicei în câteva minute de la contact.

Pentru dermatita alergică de contact , a ști ce trebuie evitat necesită adesea testarea alergiilor . Cea mai eficientă procedură la birou se numește patch-testing . Acesta este momentul în care medicul aplică plasturi cu cantități mici de diverși alergeni pe brațul sau spatele pacientului și apoi evaluează pielea după aproximativ 48 de ore. Pot fi prescrise antihistaminice sau alte tratamente pentru alergii.