Eczema seboreică.

Dermatita seboreică este o formă comună de eczemă care afectează de obicei scalpul, deși poate afecta și alte părți ale corpului.

Deși rareori dăunează grav organismului, poate fi incomod să trăiești cu mâncărimea constantă, erupția cutanată și alte simptome ale dermatitei seboreice. Din fericire, există câteva opțiuni de tratament eficiente, iar dermatita seboreică poate să dispară uneori de la sine sau cu șamponul potrivit și rutina de îngrijire a pielii.

Să analizăm cine face dermatită seboreică , de ce se formează, simptomele comune și opțiunile de tratament.

Ce este dermatita seboreică?

Considerată o formă cronică de eczemă, dermatita seboreică apare pe corp unde există o mulțime de glande producătoare de ulei (sebacee), precum partea superioară a spatelui, nasul și scalpul. Poate provoca o varietate de simptome, de la mătreață la o erupție cutanată pe zona afectată.

Pentru mulți sugari și unii adulți, dermatita seboreică dispare de la sine. Dacă simptomele nu dispar, există multe tratamente eficiente pentru a gestiona simptomele și pentru a opri crizele de dermatită seboreică în viitor.

Cine face dermatită seboreică și de ce?

Dermatita seboreică (denumită uneori și seboree sau dermatită seboreică), poate afecta persoanele de orice vârstă, deși este cel mai frecventă la sugari și adulți cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani. La adulți și adolescenți, această boală de piele este mai frecventă la bărbați. .

La sugari, această afecțiune obișnuită a pielii se îndepărtează de la sine și nu revine. La adulți, totuși, prevalența dermatitei seboreice urmează, de obicei, un model de erupție și curățare care poate dura ani de zile.

Unele cercetări sugerează că 3-10 din 100 de oameni vor experimenta dermatită seboreică de-a lungul vieții. Mulți oameni care suferă de dermatită seboreică ca adulți tineri sau după 50 de ani suferă de dermatită seboreică cronică și suferă de apariții de-a lungul vieții.

Ce cauzează dermatita seboreică?

Dermatita seboreică este de obicei cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu.

Declanșatorul este de obicei o reacție inflamatorie la excesul de drojdie Malassezia, numită uneori și pityrosporum. Acest organism care trăiește în mod normal pe suprafața pielii, este cauza probabilă a dermatitei seboreice. Malessezia crește excesiv și sistemul imunitar pare să reacționeze excesiv la ea, ceea ce duce la o infecție fungică care are ca rezultat modificări ale pielii.

Anumite afecțiuni medicale pot crește riscul oamenilor de a dezvolta dermatită seboreică, inclusiv psoriazis, HIV, acnee, rozacee, boala Parkinson, epilepsie, alcoolism, depresie, tulburări de alimentație și recuperarea după un accident vascular cerebral sau atac de cord.

Declanșatorii obișnuiți pentru dermatita seboreică includ:

  • stres
  • recuperarea după un eveniment stresant de viață, cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau un atac de cord
  • modificări hormonale sau boli
  • detergenți duri, solvenți, chimicale și săpunuri
  • vreme rece, uscată sau o schimbare a sezonului
  • unele medicamente, inclusiv psoralen, interferon și litiu
  • anumite afecțiuni medicale, cum ar fi HIV și boala Parkinson

Ca toate formele de eczemă, dermatita seboreică nu este contagioasă. Nu îl poți „prinde” de la o altă persoană. În schimb, este rezultatul factorilor de mediu și genetici.

Care sunt simptomele dermatitei seboreice?

Dermatita seboreică poate fi vinovată pentru o varietate de simptome, în funcție de vârstă, rasă și severitatea unei crize. Uneori, simptomele vor dispărea de la sine sau odată cu modificări ale regimurilor de îngrijire a pielii și părului.