7 moduri prin care creierul se poate regenera după un AVC

Ce este neuroplasticitatea?

Neuroplasticitatea este abilitatea creierului de a se readapta în urma deteriorării sau disfuncției cauzate de AVC sau leziuni traumatice. Creierul se poate adapta la primirea de informații noi, la dezvoltare sau stimulare senzorială. Este un proces complex care implică modificări funcționale și structurale adaptative.

Plasticitatea neuronală este înlocuirea elementelor componente ale neuronilor. Neuronii sunt alcătuiți din mai multe componente, ca axonii si dendritele. Axonii transportă impulsurile nervoase de la un neuron către un alt neuron iar dendritele primesc semnale de la alți neuroni.

Care sunt tipurile de neuroplasticitate?

Primul tip este neuroplasticitatea funcțională- abilitatea creierului de a muta anumite funcții dintr-o zonă lezată în o zonă nelezată. Când creierul e rănit, încearcă să ocolească celulele deteriorate, prin formarea de noi conexiuni. În cazul leziunilor cerebrale pot avea loc schimbări și remodelări dramatice, care pot duce până la mutarea unor funcții întregi în diferite părți ale creierului. Cu alte cuvinte, creierul poate fi comparat cu o hartă de navigație electronică- dacă un drum este îngustat sau interzis, dispozitivul va găsi alte trasee. O autostradă poate fi blocată, dar se poate găsi alta care să o înlocuiască.

Al doilea tip de este plasticitatea structurală, în care creierul are abilitatea de a-și schimba structura. Astfel de proprietăți apar odată cu dezvoltarea de noi abilități.

Care sunt modalitățile prin care putem stimula regenerarea neuronală?

  1. Învățarea unei limbi străine îmbunătățeste funcția cognitivă.
  2. Practicarea unui instrument. Învățarea de a cânta la un instrument muzical este o sarcină complexă care integrează mai multe modalități senzoriale și funcții cognitive de ordin superior. Poate crește conectivitatea dintre regiunile creierului și poate ajuta la formarea de noi rețele neuronale.
  3. Călătoriile și explorările vă expun creierul la stimuli noi și medii noi, deschizând noi căi și activități în creier.
  4. Meditația- multe studii recente arată că meditația poate crește volumul și densitatea materiei cenușii în unele zone ale creierului.
  5. Somnul adecvat. Somnul este un element important pentru neuroplasticitate. În timpul somnului cercetătorii cred ca LCR, lichidul care învelește creierul și măduva spinării, ajută la eliminarea deșeurilor și curățarea creierului. De asemenea în timpul somnului se elimină sinapsele inutile, astfel restabilindu-se echilibrul și favorizându-se formarea de noi conexiuni necesare.
  6. Folosirea mâinii non-dominante poate întări conexiunile din creier si favoriza apariția unor conexiuni noi, similar cu modul in care exercițiul fizic îmbunătățește funcționarea corpului si creșterea mușchilor. Un exercițiu ușor și practic este utilizarea periuței de dinți cu mâna non-dominantă.
  7. Dansul- poate reduce riscul de Alzheimer și crește conectivitatea neuronală.

 

Referințe: https://positivepsychology.com