Ce suplimente naturale putem utiliza pentru a înlătura stresul și anxietatea?
Ce este L-teanina?
L-teanina este un aminoacid care se găsește natural în frunzele de ceai verde și ceai negru. Despre acesta se știe că blochează legarea acidului L-glutamic de receptorii de glutamat din creier. Glutamatul este un aminoacid care funcționează și ca un neurotransmițător excitator, adică un mesager chimic prin care neuronii stimulează alți neuroni. Inhibarea legării acidului L-glutamic de receptorii de glutamat sugerează astfel atenuarea anxietății, influențarea stărilor psihologice si fiziologice sub stres și reducerea insomniei.
Care sunt beneficiile utilizării L-teaninei?
Recunoscută principal pentru că ajută oamenii sa se relaxeze, L-teanina are și alte beneficii importante pentru sănătate, inclusiv:
- Reducerea anxietății și a stresului. Cercetările sugerează că administrarea de suplimente de L-teanină sau consumul de ceai verde sau negru relaxează mintea fără a provoca somnolență.
- Concentrare crescută. Împreună cu cofeina, L-teanina poate ajuta la creșterea concentrării și a atenției. Un studiu a arătat că administrarea a 100mg de L-teanină împreună cu 40mg de cofeină a ajutat un grup de tineri adulți să se concentreze mai bine în timpul sarcinilor solicitante. Participanții s-au simțit mai atenți și mai puțin obosiți în general.
- Imunitate mai bună. Unele cercetări sugerează că L-teanina poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar al organismului; catechinele(antioxidanți) din ceaiul verde și teanina ar putea fi eficiente in prevenirea gripei. Alte studii în desfășurare încearcă să demonstreze combaterea inflamației la nivel intestinal.
- Tratamentul tumorilor și cancerului. L-teanina a fost asociată cu amplificarea efectelor antitumorale ale anumitor medicamente pentru chimioterapie. Datorită acestor descoperiri promițătoare, cercetătorii se așteaptă ca L-teanina ar putea ajuta la imbunatățirii capacității chimioterapiei de a lupta împotriva cancerului. Nu există înca studii care arată concret că ceaiul previne cancerul, însă o serie de studii sugerează că persoanele care beau ceai în mod regulat au rate mai scăzute de cancer.